Društvo

TENZIJE MOGU ESKALIRATI Apel UN vlastima u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migracijskom situacijom na području Unsko-sanskog kantona je 13. novembra 2019. godine donijela zaključke o uvođenju blokade dva prihvatna centra: Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, kaže se u saopštenju UN.

TENZIJE MOGU ESKALIRATI Apel UN vlastima u Krajini da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata
FOTO: A.K.-KLIX/RAS SRBIJA

Ovim mjerama, migrantima i azilantima, uključujući djecu bez pratnje, zabranitće se ulazak i izlazak iz ta dva centra, osim u slučaju pokušaja prelaska hrvatske granice, dodali su.

UN u BiH u potpunosti prepoznaje nesrazmjerni teret koji imaju vlasti Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja.

UN u BiH želi podsjetiti vlasti da su ova dva centra uspostavljena u koordinaciji s Ministarstvom bezbjednosti BiH i da ih je Savjet ministara Bosne i Hercegovine prepoznao kao službene privremene prihvatne centre i da, do daljnjeg, ta odluka ostaje na snazi.

Pročitajte još

Nadalje, prema bosanskohercegovačkom zakonu o azilu (2016), osobe koje su izrazile namjeru podnijeti zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini imaju zakonsko pravo boraviti u zemlji, što im obezbjeđuje potpunu slobodu kretanja, pa stoga nema osnova, prema važećim zakonima BiH, za ograničavanje njihove slobode kretanja. Pravo na slobodu kretanja je takođe utvrđeno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i izbjeglicama koje se primjenjuje u BiH. Migranti i azilanti imaju pravo na potpuno uživanje tih prava bez ograničenja. Ograničenje slobode kretanja migranata i tražilaca azila se mora temeljiti na pojedinačnoj procjeni, a ne na kolektivni način kako navedena mjera podrazumijeva – saopštili su.

Efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom prostoru, kao što je viđeno tokom ranije obavljenih sličnih mjera u privremenom prihvatnom centru Bira, uključuju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija koje mogu eskaliati u nasilno ponašanje, poručeno je iz UN.