Politika

"Tenzije u zemlji i dalje visoke" Stoltenberg ističe da je NATO srpeman da poveća političku i praktičnu podršku BiH

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka.

"Tenzije u zemlji i dalje visoke" Stoltenberg ističe da je NATO srpeman da poveća političku i praktičnu podršku BiH
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Stoltenberg je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” govorio o stanju na Balkanu, uključujući BiH, ruskom uticaju u regionu i drugim temama.

– Pozivamo Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali smo redovno gledali da Rusija radi upravo suprotno. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma – rekao je on, prenose Vijesti.

NATO će, kako je rekao, nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore svog sjedišta u Sarajevu, svoju podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evropska unija EUFOR Althea, kao dio aranžmana Berlin plus.

– NATO održava političkim dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH – naveo je Stoltenberg za Vijesti.

Pročitajte još

Kazao je da su i NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri, te da se njihovo parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

– Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srbijanskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave – naglasio je.

Komentarisao je i napetosti na Kosmetu. Rekao je da je nedavno razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i u Beogradu oko tenzija na sjeveru Kosova.

Poručio je da sve strane moraju ostati mirne, izbjegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Prihvati notifikacije