Politika

Episkop Teodosije: Ne možemo dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa Srpskim pravoslavnim crkavama

 NJegovo presveštenstvo episkop raško - prizrenski Teodosije rekao je danas da su tvrdnje britanske parlamentarke, da se preko srpskih crkava na sjeveru Kosova i Metohije vrši ilegalno unošenje oružja, višestruko pogoršala bezbjednost Srpske pravoslavne crkve u Pokrajini.

Vladika Teodosije
FOTO: FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Vladika Teodosije danas se tim povodom sastao u manastiru Gračanica sa britanskim ambasadorom u Prištini Nikolasom Abotom kojem je prenio zabrinutost povodom izjave britanske parlamentarke Ališe Kerns.

Pročitajte još

Vladika je naglasio da ova vijest, koju je u međuvremenu demantovao KFOR, da ozbiljno može da oteža proces deeskalacije tenzija na sjeveru Kosova i dijalog, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i britanske Ambasade.

On je ponovio stav Crkve da se zalaže za mir među svim građanima na Kosovu i Metohiji i da ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa Srpskim pravoslavnim crkavama.

Ambasador Abot je izrazio zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na sjeveru Kosova i Metohije, pomenuvši značajnu ulogu Crkve u unapređenju odnosa među zajednicama i naglasivši hitnu potrebu za deeskalacijom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije