Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tešanj se oporavlja od poplava: Ekipe cijelu noć čistile, skoro svi putevi prohodni

Regioni
Autor:

Foto: Suad Huskič/Klix/RAS Srbija

Stanje na području opštine Tešanj gdje je bilo proglašeno vanredno stanje zbog poplava, mnogo je bolje nego juče. Putna komunikacija je prohodna, a ekipe civilne zaštite, vatrogasci i komunalnih službi su cijelu noć proveli na terenu sanirajući posljedice.

Mensur Saletović, načelnik štaba civilne zaštite Opštine Tešanj istakao je da se situacija se smirila i sada je sve fokusirano na pomoć stanovništvu, prenosi Klix.

– Radi se na ispumpavanju vode iz objekata i čišćenju okolo objekata. U nekim dijelovima, gdje su se stvorili uslovi. radi se dezinfekcija. Putna infrastruktura je u funkciji, a danas će na teren izaći i komisija za procjenu štete –  rekao je Saletović.

Oštećenja putne infrastrukture zabilježena su na području Jelaha, Jelah Polja, Novih Miljanovaca, Miljanovaca, Lončara, Piljužića, Bobara, Kaloševića, Mrkotića, te Oraš Planja. Veći dio je već saniran.

Foto: Klix/RAS Srbija

Tokom jučerašnjeg dana komunalne ekipe su radile na uklanjanju nanosa i polomljenih granja na dijelu čaršije, Bukve, Medakova, Sportske dvorane Tešanj i Jelaha. Poduzimane su mjere i aktivnosti sanacije na deponiji u Bukvi. Pokupljene su i uginule životinje usljed poplave (nekoliko ovaca i pas) u dijelu Piljužića i ukopane propisno.

Vodovodno preduzeće radilo je na rješavanju problema s vodosnabdijevanjem.

– Sve snage i sredstva smo stavili u funkciju. Veliki broj susjednih opština Doboj i Federalna uprava civilne zaštite su nam se stavili na raspolaganje, ali smo procijenili da za sada nema potrebe da koristimo njihove resurse – kazao je Saletović.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj savjetuju građane poplavljenih područja da prokuhavaju vodu, ukoliko je promijenila miris, ukus ili boju.

Savjetuje im se da ne konzumiraju hranu koja je bila u doticaju s poplavnim vodama, te da operu deterdžentom sve što je došlo u dodir s vodom. Prostorije koje su poplavljene potrebno je mehanički očistiti i dezinfikovati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO