Hronika

Teška 242 kilograma: Uklonjena bomba iz Drugog svjetskog rata

Avio-bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata, koja je pronađena u beogradskoj opštini Čukarica uspješno je neutralizovana i uklonjena.

Teška 242 kilograma: Uklonjena bomba iz Drugog svjetskog rata
FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ/RAS SRBIJA

Uklanjanje upaljača i neutralizacija avio-bombe, teške 242 kilograma, u Nodilovoj ulici na Banovom brdu prošlo je bez problema, a bomba je, uz sve mjere bezbednosti i uz policijsku, vatrogasnu i medicinsku zaštitu, upućena ka mjestu gdje će biti uništena, prenio je RTS.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je posjetio lice mjesta, izjavio je da zajednička akcija pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i nadležnih gradskih službi uspješno urađena i da je ovaj prostor sada bezbijedan i siguran.

Načelnik Odjeljenja za neeksplodirana ubojna sredstva Sektora za vanredne situacije Mihajlo Marinković istakao je da je uklanjanje upaljača i neutralizacija avio-bombe prošla bez problema. Specijalnim alatima skinuta su dva upaljača, prednji i zadnji, i uništili smo ih na licu mesta, tako da je sada sve bezbedno i sigurno – rekao je Marinković.

Bomba je nađena na ovoj adresi još prije godinu dana prilikom kopanja temelja za izgradnju novog objekta i podzemne garaže u toj maloj i uskoj ulici na opštini Čukarica, ali je tek sad odlučeno da bude uklonjena.

Bomba, zasotala iz savenzičkog bombardovanja Beograda 1944. godine, ima 126 kilograma eksplozivnog punjena, 120 centimetara je duga, a 36 centimetara u prečniku i opremljena je sa dva upaljača.

Zbog uklanjanja bombe evakuisano je više od 1.000 građana.

Prihvati notifikacije