Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TEŠKO SE DIŠE U Sarajevu registrovano blizu 150 hiljada vozila, građani najviše voze STARE ČETVOROTOČKAŠE

Regioni
Autor:

Foto: Arhiv/Klix.ba

Blizu 150 hiljada automobila registrovano je na području Kantona Sarajevo, od kojih više od 85 hiljada zadovoljava Euro 3 i Euro 4 standarde, saznaje se u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Razumljivo je da od ukupnog broja registrovanih vozila na području Kantona Sarajevo, tačnije 148.507 automobila, ima najmanje električnih automobila, tek 12. Podaci su izvučeni 4. decembra 2018. godine.

Ukupno 3.782 automobila zadovoljavaju Euro 1 standard, a 9.239 Euro 2 standard. Broj registrovanih vozila na području Kantona Sarajevo na plinski pogon iznosi 4.972.

Ukupan broj registrovanih vozila koji zadovoljavaju Euro 3 standard iznosi 42.298, a ukupan broj registrovan vozila koji zadovoljavaju Euro 4 standard iznosi 43.171.

Poslije automobila koji zadovoljavaju Euro 3 i Euro 4 standard, najviše je onih koji zadovoljavaju Euro 5 standard – 23.235. Ukupan broj registrovanih vozila na području Kantona Sarajevo koji zadovoljavaju Euro 6 standard iznosi 11.613.

Podsjećanja radi, zastupnici su na jučerašnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS upozorili da ogroman problem za zagađenje vazduha predstavljaju automobili.

Zastupnica SBB-a Jasna Duraković je otišla korak dalje ocijenivši da ogroman problem za Kanton Sarajevo predstavljaju desetine hiljada starih automobila.

– Zbog toga moraju biti poduzete rigoroznije mjere – rekla je Jasna Duraković.

Skupština KS je usvojila zaključke Kolegija u cilju rješavanja problema zagađenosti vazduha, po kojima se u roku od 15 dana od Vlade KS traži da usvoji izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u KS, piše klix.ba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO