Digitalna Srpska

"Teslin" festival privukao pristalice i protivnike: Fabrika bi godišnje mogla praviti 500.000 vozila na baterije

Fanovi proizvođača auotmobila "Tesla" okupili su se danas na lokaciji nove fabrike nedaleko od Berlina, gdje je direktor kompanije Ilon Mask upriličio festival da bi proslavio otvaranje postrojenja.

"Teslin" festival privukao pristalice i protivnike: Fabrika bi godišnje mogla praviti 500.000 vozila na baterije
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Mask se nada da će u narednim sedmicama dobiti zeleno svjetlo za početak proizvodnje u fabrici koja bi godišnje mogla da pravi 500.000 vozila na baterije.

To je dva puta više od prošlogodišnje proizvodnje automobila sa baterijama u NJemačkoj.

Iako “Tesla” tvrdi da će ova fabrika značajno približiti NJemačku ostvarivanju cilja električne mobilnosti, pojedini lokalni mještani i grupe za zaštitu okoline nisu zadovoljni Maskovim pristupom i smatraju da je protivan njemačkoj poslovnoj kulturi.

– Poručio bih mu da prestane da pravi električne automobile i da odleti na Mars – izjavio je Manu Hojer, koji je predvodio manju grupu lokalnih demonstranata koji se protive projektu iz ekoloških razloga. Oni smatraju da će fabrika zagaditi vodu za piće.

“Tesla” je dostavio plan o ulaganju pet milijardi evra u fabriku baterija sa kapacitetom od 50 gigavata pored fabrike automobila. “Folksvagen” planira da napravi fabriku od 40 gigavata u Salcgiteru.

Za festival je ponuđeno 9.000 ulaznica, a prioritet imaju stanovnici lokalne pokrajine Brandenburg.

Prihvati notifikacije