Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“TI ĆEŠ U ZATVOR, A MOJE DIJETE TRUNE U GROBU” Suđenje vozaču “autobusa smrti”, porodice poginulih se obrušile na njega

Hronika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Rodila sam ga, učila ga da čita, piše, stasao je u momka, a onda mu je jedan ovakav čovjek oduzeo život. I doživotna robija za to je malo.

Sa suzama u očima ovim rečima Zlatiborka Dimitrijević, majka učenika Alekse Dimitrijevića (15), jednog od sedmoro poginulih putnika u autobusu smrti u Donjem Međurovu, 21. decembra prošle godine, obratila se vozaču Milanu Zdravkoviću (31) iz Nozrine na jučerašnjem početku suđenja u Osnovnom sudu u Nišu, piše Blic.

Zdravković je optužen da je počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja jer je ne pridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao sudar sa vozom, zbog čega mu prijeti maksimalna kazna od osam godina zatvora.

On se tereti da se tog jutra u 7.30 časova nije zaustavio ispred saobraćajnog znaka “stop”, kao i da nije pogledao da li nailazi voz prilikom prelaska preko pruge, čime je došlo do strašnog sudara u kojem je poginulo sedmoro, a povrijeđeno 29 putnika.

Foto: RAS Srbija

Saslušanje članova porodica nastradalih juče je mnoge od prisutnih dovelo do suza.

– Samo sam ga poslala u školu. Ne postoji ta osoba koja može da mu oduzme život. Čovjek koji sjedi preko puta zavio je ove porodice u crno i zaslužuje da doživotno bude u zatvoru, da nema priliku da bude ovdje – dodala je Zlatiborka sa suzama u očima. Posebno je potresno bilo obraćanje Srećka Kocića, oca Marijane Kocić (16), koja je toga dana pošla u školu autobusom, a umrla na operacionom stolu od zadobijenih povreda u udesu.

– Pogledaj, ubico, šta si ubio. Ti ćeš u zatvor, a moje dijete trune u grobu – rekao je Kocić, pokazujući Zdravkoviću sliku svoje kćerke.

Zdravković koji se brani sa slobode juče je pred sudom izjavio da “djelimično priznaje krivicu” i da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu u kojem je naveo da je pogledao da li ide voz, te da su navodno loša vidljivost i preglednost na prelazu doveli do teške nesreće.

Foto: Tanjug/AP

On se u iskazu u istrazi branio da je autobus imao ljetnje gume, da je bilo magle, da je čuo buku nadolazećeg voza u istom momentu kada su i putnici počeli da ga upozoravaju na to, te da je vozilo proklizalo kada je dodao gas na samom prelazu, tako da je voz udario u sredinu autobusa. No, iako je u istrazi izjavio da se zaustavio ispred pruge, pogledao da li ide voz pa onda nastavio, juče je izmijenio svoju izjavu i rekao da se nije zaustavljao, već da je usporio i ispred prelaza išao minimalnom brzinom. On je rekao da je preglednost bila loša zbog rastinja sa lijeve strane i zida ograde sa desne strane prelaza i da je mogao da vidi ide li voz tek kada je došao ispred samog prelaza.

Na pitanje sudije zašto je promijenio iskaz dat u istrazi, on je rekao da je bio u šoku jer je tek tada, na saslušanju u OJT, saznao za posljedice udesa i da nije imao “pravu sliku”, a da mu se kasnije vratilo sjećanje.

Njegovo izlaganje izazvalo je negodovanje članova porodica nastradalih i povrijeđenih u udesu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO