Politika

Timoti Les poručio da se politika Zapada NALAZI U ĆORSOKAKU "Srbi su možda izgubili glasanje o Rezoluciji o Srebrenici, ali predlagači nisu dobili željenu podršku"

Timoti Les, vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu, rekao je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila čudna epizoda u kojoj su svi bili gubitnici.

Timoti Les
FOTO: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

Les je pojasnio da su “Srbi možda izgubili glasanje, ali da Sjedinjene Američke Države, Njemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja”.

Prema njegovim riječima to je i loša vijest za Zapad koji je, smatra Les, želio da pošalje snažnu političku poruku Srbima, da im nedostaje međunarodna podrška za njihov cilj nezavisnosti.

Pročitajte još

– Zapad je takođe uvrijedio i otuđio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. To nije pametna politika i govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slijepi za strateške interese Zapada – rekao je Les.

“Srebrenica pitanje za istoričare, a ne diplomate”

Kako je rekao to je ujedno i loša vijest za istinu jer je Srebrenica pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.

Ističe da je u tom procesu patnja žrtava instrumentalizovana na način koji smatra nepouzdanim.

– Svako ko sumnja u političku prirodu glasanja treba da pogleda kako su se glasovi slagali. Sve zemlje koje su se tome protivile bile su antizapadne. Oni koji su je podržavali uglavnom su dolazili iz zapadnog tabora ili islamskog svijeta. I oni koji su bili uzdržani ili odbili da glasaju su države čiji interes nije da se upuštaju u spor između Zapada i Srba – smatra Les.

Nema pobednika nakon usvajanja rezolucije?

On kaže da nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici ne vidi pobjednika, čak ni Bošnjake za koje će rezolucija malo pomoći da unaprijede svoje ciljeve.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu