Društvo

TIMOVI RADILI BEZ DANA PAUZE Analizirano 30.137 uzoraka u PCR laboratoriji IJZ RS

PCR laboratorija Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske uradila je 30.137 analiza uzoraka pacijenata sa sumnjom na virus korona od ukupno 38.769, što predstavlja oko 78 odsto odsto svih urađenih testiranja u četiri laboratorije u RS, saopšteno je iz IJZ.

TIMOVI RADILI BEZ DANA PAUZE Analizirano 30.137 uzoraka u PCR laboratoriji IJZ RS
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ova laboratorija započela je u martu testiranja sa dva tima od po dva ljekara i osam tehničara. Danas je u cijeli proces uključena skoro cijela Služba za mikrobiologiju. Timovi su radili bez prekida, bez dana pauze, praznicima, vikendom… Laboratorija za PCR već desetak godina referentna je laboratorija za gripu, rubelu, morbile i tuberkulozu. Do sada je urađeno na desetine uporednih testiranja sa svjetskim laboratorijama kod koji su svi rezultati imali 100 procentnu podudarnost – kažu u IJZ.

Pročitajte još

Dodaju da je, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, svaka zemlja koja radi dijagnostiku virusa korona, obavezna da pošalje svoje uzorke u referentnu laboratoriju SZO.

– Prvi analizirani uzorci na prisustvo virusa korona iz naše laboratorije u potpunosti su se poklapali sa rezultatima analiza referentne laboratorije Šarite (Charite) u Berlinu. PCR laboratorija IJZ RS jedina je u Srpskoj priznata od strane SZO i ocijenjena kao kompetentna za analize uzoraka na COVID-19 i čiji se rezultati i bez akreditacije na COVID 19 priznaju. Naši ljekari obučili su u međuvremenu i ljekare i tehničare Univerzitetske bolnice u Foči, bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini i “Sveti Luka” u Doboju, kako bi i oni mogli u svojim laboratorijama da rade PCR analize. Bolnice u Foči i Bijeljini već su uspješno anaizirale više od 1.250 uzoraka – kažu u IJZ RS.