Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tinejdžerka sa TEŠKIM POVREDAMA KIČME nakon saobraćajne nesreće uspješno operisana, porodica PRESREĆNA

Društvo
Autor:

Foto: KCUS Sarajevo

Amina Šakić, trinestogodišnjakinja koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći prije 10 dana operisana je na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS. Kod djevojčice je dijagnosticirana rijetka povreda kičme.

Aida Šakić, majka djevojčice ističe da je prezadovoljna.

– Mi smo iz Travnika. Vraćali smo se sa mora kada smo doživjeli saobraćajnu nesreću. Nažalost, povrijeđena je moja Amina. Sada je dobro hvala Bogu i doktorima. Mogu samo da kažem da sam sretna što imamo ovakvo stručne doktore i medicinske sestre. Svaki dan sam sa njom u bolnici boravim po nekoliko sati. Mogu sa njom biti sve vrijeme, ali pošto idem na dijalizu nisam u mogućnosti konstantno biti tu – kaže majka Aida, piše Klix.ba.

Kako kaže glavna sestra Dječijeg odjela Almedina Alihodžić, medicinske sestre posebnu pažnju posvećuju radu sa najmlađom populacijom.

– Naša zadaća je da prvenstveno radimo profesionalno i odgovorno svoj posao. Medicinske sestre su uvijek na usluzi svim pacijentima. Medicinske sestre svojim stručnim toplim i srdačnim odnosom trebaju pružiti roditeljima i njihovoj djeci dodatne informacije, fizičku i psihičku podršku, jer su i oni bitna karika u uspješnom oporavku mališana – rekla je Alihodžić.

Prema riječima doktora Jasmina Kapetanovića, šefa tima koji je operisao djevočicu, operacija je trajala više od šest sati.

– Kod djevojčice je dijagnostifikovana rijetka povreda isčašenja sa frakturom četvrtog i petog vratnog pršljena. Velika je sreća sto nije bilo neurološkog deficita. Pokušavali smo nekoliko dana da se luksacija riješi, ali to nije uspjelo i odlučili smo se na operaciju. Rađena su dva pristupa. Prvo je urađen stražnji u saradnji sa neurohirurgom Hasom Sefom. Nakon čega smo pacijentikinju sa prednje strane dodatno fiksirali. Postoperativno djevojčica je neurološki intaktna i danas smo je vertikalizirali i ona može hodati  – pojasnio je Kapetanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO