Kultura

TO JE KLIMT Potvrđena autentičnost "Portreta dame"

Vlasti italijanskog grada Pjaćenca potvrdile su da je slika, koja je u decembru pronađena u zidu Galerije “Riči Odi”, originalni “Portret dame” austrijskog slikara Gustava Klimta, ukradena 1997. godine.

TO JE KLIMT Potvrđena autentičnost "Portreta dame"
FOTO: TANJUG/AP

Slika je pronađena 10. decembra u zidu lokalne galerije umjetnosti, a nakon današnjeg saopštenja gradskih vlasti otklonjene su sve sumnje o njenoj autentičnosti. Slika je procijenjena na 66 miliona dolara.

Radnici su sliku pronašli u plastičnoj vreći sakrivenoj u zidu Galerije “Riči Odi”. Oni su naišli na mala vrata, koja su ih odvela do slike, koju su ugledali dok su sklanjali bršljan sa zida.

Gradonačelnik Pjaćence Patricija Varbijeri i šef Odjeljenja za kulturu Džonatan Papamarengi izrazili su zadovoljstvo zbog “istorijskih vijesti” i obećali su da će portret mlade žene, koji je naslikan 1917. godine, učiniti centralnim ukrasom nasljeđa grada.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Policija je prije 23 godine saopštila da smatra da su lopovi iskoristili najlon za pecanje kako bi skinuli sliku sa zida i provukli je kroz otvor na krovu galerije, gdje su je odvojili od rama.

Vlasti su mjesec dana kasnije zaplijenile vješto urađenu kopiju slike, koja je bila zapakovana i poslata jednom političaru koji je u tom periodu izgubio svoj ugled.

Nakon što su radnici pronašli sliku, Papamarengi je izjavio da je impresioniran odličnim stanjem u kojem se ovo umjetničko djelo nalazi nakon što je dvije decenije stajalo u zidu.

On je rekao da je slika “Portret dame” drugo najvrijednije djelo koje je nestalo u Italiji, nakon što je iz crkve na Siciliji 1969. godine ukradena slika Mikelanđela Merizija da Karavađa.

Klimtova slika smatra se posebno važnom jer je jedan student umjetnosti neposredno prije nego što je nestala otkrio da je naslikana preko drugog djela, koje se smatralo izgubljenim. Radi se o portretu djevojke koji nije viđen od 1912, a važi za jedinu Klimtovu “duplu sliku” koja je poznata svijetu umjetnosti.