Društvo

"To je oblik nasilja" Sklapanje dječjih brakova ubuduće će biti ZABRANJENO

Sklapanje dječjih brakova ubuduće će biti zabranjeno.

ILUSTRACIJA ZA RAZVOD BRAKOVA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je planirano izmjenama Porodičnog zakona, na kojima radi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u Srbiji.

– Planirane su izmjene i dopune Porodičnog zakona kojima će biti ukinuta mogućnost sklapanja dječjih brakova – potvrđeno u resornom Ministarstvu.

Prema podacima Republičkog zavod za socijalnu zaštitu, nakon analize godišnjih izvještaja centara za socijalni rad za 2023 godunu, lani su identifikovana 182 djeteta u maloljetničkim brakovima, od kojih je 12 (6,6 %) dječaka i 170 (93,4 %) djevojčica.

U odnosu na prethodnu godinu, kako navode, opao je broj identifikovane djece za 10,3 % (u 2022. ih je bilo 203).

– U ovaj broj ulaze kako djeca koja su sklopila brak, tako i ona koja žive u zajednici koja nije formalizovana kao brak, ali to po svojoj suštini jeste – dodaju u ovom resoru.

Dječiji brak jedan od oblika nasilja

Prethodno je ministarka prof. dr Darija Kisić izjavila da je maloljetnički brak jedan od oblika nasilja i kao takav mora da ima nulti stepen tolerancije. Takođe je rekla da se ovo mahom odnosi na žene, na pripadnike romske nacionalnosti, i da je bitno da se promoviše značaj obrazovanja, jer je to direktan put da se ovoj djeci omogući da donose sopstvene odluke.

U organizaciji “Praksis” pozdravljaju najavljene novine. Posebno ih, kako kažu, raduje konačno uvođenje definicije djeteta, kako bi se spriječila različita tumačenja o starosnoj dobi osobe koja se smatra djetetom.

Pročitajte još

– Od velikog je značaja najava da će se ukinuti mogućnost sklapanja ranog braka, jer sada, po članu 23 Porodičnog zakona, maloljetno lice starije od 16 godina legalno može da sklopi brak ako prije toga kroz vanparnični postupak dobije dozvolu suda – navode u “Praksisu”.

Rani brakovi koji se sklope na legalan način imaju mali udeo u ukupnom broju dječjih brakova u Srbiji, jer je neformalnih brakova znatno više. Podaci Unicefa pokazuju da je 55,7 % žena romske nacionalnosti stupilo u rani brak prije 18. godine, naspram 7,9 % žena koje ne žive u romskim naseljima. Oko 34 % romskih djevojčica između 15 i 19 godina sada je u braku ili vanbračnoj zajednici, pišu Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu