Banjaluka

"TO JE STVAR OBRAZA" Grmuša banjalučkim odbornicima dao nekoliko prijedloga

Čovječe, biti ili ne biti za to da na konkursu u Gradskoj upravi bude primljeno pošteno dijete koje ima najbolje reference nije stvar skupštinske većine ili manjine, da li si u PDP, SNSD ili SDS. To je stvar ličnog sistema vrijednosti, obraza ako hoćete.

"TO JE STVAR OBRAZA" Grmuša banjalučkim odbornicima dao nekoliko prijedloga
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Milko Grmuša

Poručio je ovo novi odbornik u banjalučkoj Skupštini i generalni sekretar PDP, Milko Grmuša, dodajući da pošten pristup obavljanju odborničke dužnosti zahtijeva potpuno poštovanje nekoliko osnovnih principa i obaveza.

– Do sad smo u politici i u skupštinama uvijek znali ko kojoj partiji pripada, a partije su znale broj svojih mandata maltene u izbornoj noći. Uvijek su svi pobjednici, jer je naš politički sistem takav da političke partije i ne mogu nikad da izgube. Poraženi su jedino birači, narod koji je daleko van stola podjele plijena i budžeta – poručio je Grmuša.

Dodaje da su to sve činjenice i realnost u kojoj živimo.

– Zbog toga je važno da se u novoj Skupštini Grada Banjaluke konačno prebrojimo kad je riječ o poštovanju bazičnih principa. Iz tog razloga poslaću svim kolegama odbornicima, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju, prijedlog izjave kojom će se svaki odbornik, imenom i prezimenom, obavezati na nekoliko stvari – objašnjava Grmuša.

Njegovi prijedlozi

Kao prvo je naveo puno poštovanje zakona i angažovanje novih načelnika odjeljenja i službenika u Gradskoj upravi među kandidatima najuspješnijim na transparentnom konkursu, koji nisu članovi organa političkih stranaka.

Zatim otvaranje dijaloga sa predstavnicima poslodavaca i radnika u Banjaluci kako bi se zajednički izborili sa epidemijom korona-virusa.

– Grad treba da smanji restriktivne mjere i namete i takse poslodavcima koji poštuju epidemiološke preporuke i štite svoje radnike, te im plaćaju pošteno njihov rad, radnici trebaju da rade pošteno i odgovorno, a svi zajedno konačno moramo da prestanemo da se gledamo preko nišana – navodi Grmuša.

Sljedeće je smanjenje privilegija funkcionerima u Gradskoj upravi, smanjenje paušala i drugih privilegija odbornicima u Skupštini Grada, te “poziv svim stručnjacima, umjetnicima, profesorima, novinarima i drugim ljudima slobodnog uma i duha, a koji žive u drugim mjestima u Srpskoj, FBiH i regiji, a kojima su zbog politike zatvorene mogućnosti za rad i djelovanje, da dođu u Banjaluku”.

– Takođe, tu je i striktno vođenje računa o imovini Grada, a ne o tajkunskim interesima bilo koje vrste, te donošenje odluka u nadležnosti Skupštine Grada u Skupštini Grada-sve što se tiče Banjaluke treba da se razmatra i donosi u samoj Banjaluci, u njenom najvišem predstavničkom tijelu, a ne po kojekakvim birtijama, stranačkim zasjedanjima ili na bilo kojem drugom mjestu. Uz puno uvažavanje svih drugih mjesta u Republici Srpskoj, ne dozvoljavamo da nam bilo ko drugi kroji kapu i ostajemo vjerni svom kočićevskom dostojanstvu, ponosu i autonomiji – navodi Grmuša.

Kaže da svaki odbornik koji želi dobro svom gradu i koji nije rob bilo čijeg interesa i bilo koje partije ne može da nađe bilo šta sporno u ovim principima rada.

Pročitajte još

– Otvorenog uma i srca ovu izjavu ću poslati, dakle, svim kolegama odbornicima. Možda je ona prihvatljiva odbornicima iz konkurentskih stranaka, a možda je odbiju neke od kolega iz mog političkog bloka, no to ćemo saznati tek kad je svi dobiju na uvid i izjašnjenje – navodi on.

Zaključuje da ako odbornici iskreno žele da unaprijede svoj grad, ako su slobodni ljudi, da nema bilo kakvih prepreka da ove principe prihvate i otvore novu epohu razvoja Banjaluke.

Prihvati notifikacije