Politika

“To je velika stvar” Cvijanovićeva uručila Handkeu Orden Srpske za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovljstvo za Banjaluku i Republiku Srpsku, te da Srpska cijeni ozbiljno svjetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čovjeka koji ju je posjetio.

“To je velika stvar” Cvijanovićeva uručila Handkeu Orden Srpske za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Handke razumije kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vjetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne riječi nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je naglasila da je uprkos tome nobalovac odlučio da dođe u Banjaluku, što je velika stvar.

Pročitajte još

– To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi – istakla je Cvijanovićeva nakon sastanka Handkea sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cvijanovićeva je poručila da je Handke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

– Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju -dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da se najviše priznanje daje ljudima sa izuzetnim zaslugama, te da tu nagradu svakako zaslužuje čovjek koji je toliko postigao u svijetu umjetnosti, odnosno književnosti i zbog svega onoga što je dao čovječanstvu za vrijeme svog stvaralaštva.

Predsjednik Republike Srpske uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.