Politika

„To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske“ Šmit pozdravio Rezoluciju o Srebrenici

Kristijan Šmit, koga stranke u Republici Srpskoj priznaju za visokog predstavnika, saopštio je da pozdravlja Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Kristijan Šmit
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Prema njegovim riječima, odluka o donošenju Rezolucije naglašava značaj priznavanja i odavanja počasti žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice.

-Rezoluciju treba posmatrati kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran – rekao je Šmit, saopšteno je iz OHR.

Pročitajte još

On poziva sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da udruže snage u nastojanju da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj Bosne i Hercegovine kao dijela evropske porodice.

Podsjećamo, prijavom za učešće na izborima prema nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH, stranke vlasti i opozicije u Srpskoj indirektno su priznale Šmita za visokog predstavnika u BiH, ali i njegovo “pravo” da mijenja zakone.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu