Regioni

“TO NIKOME NEĆE DONIJETI DOBRO” Runićeva pozvala Hrvate da odustanu od proslave u Drvaru

Načelnik drvarske opštine Dušica Runić pozvala je Kantonalni odbor HDZ u Livnu da odustane od najavljene proslave navodnog oslobađanja Drvara, ističući da je to uznemirilo Drvarčane i ostale Srbe u Livanjskom kantonu.

“TO NIKOME NEĆE DONIJETI DOBRO” Runićeva pozvala Hrvate da odustanu od proslave u Drvaru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najavljeni događaja nikome neće donijeti dobro, ni Srbima starosjediocima, niti Hrvatima koji su se nakon 1995. godine doselili u Drvar – rekla je Runićeva.

Ona je pozvala sve na mir i zajedničko rješavanje egzistencijanalnih problema, koji su u Drvaru najizraženiji.

– Ja moj narod razumijem, mi smo podneblje koje je vjekovima izloženo ratovima i iseljavanjima. Stalno smo napuštali svoja ognjišta, ali smo se uvijek vraćali i branili ono što je naše, a Drvar je naš i uvijek je bio – poručila je Runićeva.

Ona je ponovila da su stanovnici Drvara uznemireni, te podsjetila da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život izgubio veliki broj Srba iz Krajine.

– Majke su izgubile djecu, sestre braću, djeca očeve. Mi Srbi iz ovog dijela Krajine pretrpjeli smo mnogo muke. Ne želimo ponovo tako nešto – naglašava Runićeva.

Ona istakla da je Drvar oduvijek bio srpski grad.

– Zavičaj je jedan, Drvar je naš zavičaj i zauvijek će biti, bez obzira što drugi žele da prisvoje ono što nikada neće biti njihovo – kaže Runićeva.

Runićeva je zahvalila srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je stao uz Srbe u Livanjskom kantonu.

– Ovom prilikom apelujem na sve Srbe, gdje god bili, da stanu uz nas Srbe u Krajini, jer vjekovima je Krajina bila srpska zemlja – apelovala je Runićeva.

Livanjski mediji objavili su da je na izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, a centralna proslava najavljena je za 13. septembar u Drvaru.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno osobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.