Banjaluka

Topić pred sjednicu Skupštine: Stanivuković hoda i obećava narodu, a onda se nama servira da sve prihvatimo

Ne postoji nikakva komunikacija između odbornika i gradonačelnika Stanivukovića.

Topić pred sjednicu Skupštine: Stanivuković hoda i obećava narodu, a onda se nama servira da sve prihvatimo
FOTO: SANJA KRASIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je šef Kluba odbornika SNSD, Dragoslav Topić, osvrnuvši se na sastanak koji je održan danas, dan prije sjednice Skupštine grada.

Naglasio je da je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković ukinuo dosta stavki koje su bile u prijedlogu budžeta sadašnjim nacrtom rebalansa.

– Ukinute su tačke koje se odnose na naknade porodiljama i zdravstvenim radnicima, ukinuta sredstva za pomoć penzionerima, ukinute su stavke koje se odnose na boračke kategorije…. – rekao je Topić.

Naglasio je da se sve svodi na samovolju pojedinca, te su odbornici nerijetko neupućeni o planovima Grada.

– Za sve tačke o kojima se razmatra, postoji jednosmjerna komunikacija od strane Stanivukovića. Odbornici nisu informisani o planovima Grada. On hoda i obećava narodu, a onda se nama servira da to sve prihvatimo – rekao je Topić.

Pročitajte još

Dodao je da je ustanovoljeno da do kraja godine neće biti novog rebalansa budžeta, zbog čega se, kaže Topić, postavlja sljedeće pitanje: da li Stanivuković vrši politički pritisak na Ustavni sud RS kada je u pitanju isplata naknada za zdravstvene radnike.

-Ako Ustavni sud dokaže da su amandmani bili u skladu sa zakonom, kako će se onda isplatiti jednokratne pomoći za zdravstvene radnike – pita Topić.

Naglašava da se u planu kapitalnih investicija ne nalaze projekti koji su volja predsjednika mjesnih zajednica.

-U planu se nalaze stavke za koje nisu urađeni projekti. Kako je moguće da imamo plan za koji ne znamo koliko će koštati? U planu kapitalnih investicija se nalaze i projekti koji su već započeti, a kao primjer navodim dajak pristanište na Obilićevu, zbog čega se postavlja sljedeće pitanje: na osnovu kojeg člana Zakona o javnom nabavkama je potpisan ugovor za izvođenje radova?! Znamo da je to bilo predizborno obećanje gradonačelnika ali mi kao legalisti ne želimo da se sprovodi nešto što nije u skladu sa zakonom – poručuje Topić.

Za sutrašnje zasjedanje je najavio dva scenarijuma.

– Jedna od opcija je da sam nacrt rebalansa budžeta vratimo u doradu gradonačelniku, te da se uvrsti minimum zahtjeva koje imaju odbornici, a druga opcija je, ukoliko ne naiđemo na njegovo razumijevanje, da ćemo tražiti javno obećanje da se u prijedlogu rebalansa uvrste naši zahtjevi – naglasio je Topić.

Prihvati notifikacije