Banjaluka

TOPLOTNI TALAS POVEĆAO POTROŠNJU Iz Vodovoda upozoravaju: Rasipanje vode selima donosi redukcije

Zbog visokih temperatura vazduha potrošnja vode za piće se prethodnih dana povećala dva do tri puta, a najkritičnije je na selima gdje nadležni razmišljaju o uvođenju redukcije.

TOPLOTNI TALAS POVEĆAO POTROŠNJU Iz Vodovoda upozoravaju: Rasipanje vode selima donosi redukcije
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je prema informacijama iz gradskog Vodovoda potrošnja povećana na cijeloj teritoriji Banjaluke, ipak je najekstremnije u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama. Banjalučani su u ovim dijelovima grada u prethodnim danima potrošili velike količine vode na zalijevanje bašta, zelenih površina, voćnjaka, pločnika, terasa, dvorišta, punjenje bazena, pranje vozila i slično.

– Kada su u pitanju gradski vodovodi, tu očekujemo da će se situacija stabilizovati i ne očekujemo veće poteškoće, ali situacija na seoskim područijima je druga priča – kazao je izvršni direktor za tehničke poslove u preduzeću Vodovod, Darijo Kuprešak.

Kazao je da je u ruralnim dijelovima proteklog vikenda situacija u najmanju ruku bila problematična.

– Pojedini dijelovi su tokom vikenda bili bez vode ili su imali smijenjen pritisak i to u Gornjoj Piskavici, Donjim Kolima te Bronzanom Majdanu – rekao je on i dodao da je sada već jasno da će na tim područjima morati preduzeti određene mjere.

– Nije planirana klasična redukcija, u smislu da se zna kada će nestati vode, već idemo na to da ravnomjerno raspodjelimo vodu koju imamo. Ako se potrošnja nastavi ovim tempom, određeni koraci će se morati preduzeti, što znači da će se vjerovatno morati ići na redukcije u određenim dijelovima – kazao je Kuprešak.

Bojan Stojanović iz Savjeta MZ Bronzani Majdan poručuje da su se brojni mještani proteklih dana požalili mjesnoj zajednici da nemaju vode ili da im je slab pritisak.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

-Radi se o višedecenijskom problemu koji se dešava svako ljeto. U pitanju su zaseoci koji imaju imaju izgrađenu vodovodnu mrežu, ali koja je dotrajala. Pored toga, izvorišta su slaba i zato imaju  problema sa vodosnabdijevanjem – objasnio je Stojanović.

Naglasio je da je jedini način da se ovo pitanje dugoročno riješi da se izgradi nova mreža u sklopu regionalnog projekta Crno vrelo.

– Ti radovi su u nekom procesu, sada je samo pitanje kada će oni biti okončani. Sve dok se mreža ne izgradi mještani tog kraja će imati problema sa vodosnabdijevanjem – rekao je Stojanović.

Preduzeće Vodovod je u 2020. godini proizvelo 30.121.400 metara kubnih vode za piće. Planom rada ovog preduzeća za ovu godinu planirano je povećanje proizvodnje na 32.000.000 metara kubnih. Ovo povećanje je predviđeno iz više razloga i to zbog pripajanja lokalnih vodovodnih sistema, te izgradnja nove mreže i novih prepumpnih stanica.

Dužina vodovodne mreže na područja grada Banjaluka je oko 840 kilometara, a zajedno s priključnom mrežom iznosi oko 950 kilometara. U ruralnim područjima lokalna vodovodna mreža se prostire u dužini od 681.199 metara.

Apel

Iz preduzeća Vodovod su juče uputili apel Banjalučanima da racionalno troše vodu za piće. Naglasili su da je zbog visokih temperatura koje su zabiljžene proteklih dana evidentno enormno povećanje potrošnje vode. -Ljeto je tek počelo i predstoje periodi s izuzetno visokim temperaturama kada je potreba za vodom povećana. Ovom prilikom upućujemo apel svim potrošačima da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu troše za osnovne potrebe. Na taj način biće omogućeno svim potrošačima da imaju dovoljne količine vode za piće, kao i očuvanje sistem vodosnabdevanja – poručili su iz Vodovoda. Uputlili su apel potrošačima da trebaju voditi računa i o ispravnosti svojih kućnih instalacija.

Prihvati notifikacije