Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tradicionalna manifestacija: Muzej RS obilježava „Međunarodni dan prava djeteta“

Kultura
Autor:

Foto: Siniša pašalić/ RAS Srbija

U Muzeju Republike Srpske, u srijedu 20. novembra u 11 časova biće održana 14. tradicionalna manifestacija „Međunarodni dan prava djeteta“.

Svake godine Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja Republike Srpske poziva goste iz udaljenijih škola Republike Srpske, učenike koji nisu u mogućnosti da posjete Muzej RS.

– Većina djece za koju organizujemo dolazak u Banjaluku će se ovom prilikom prvi put susresti sa rijetkim i zaštićenim primjercima flore i faune izloženim u Prirodnjačkom odjeljenju, sa slikama, predmetima iz bliske i daleke istorije te eksponatima etnološke, etnomuzikološke i arheološke postavke. Obilazak Muzeja te druge programske aktivnosti, za naše goste predstavljaju važan i nezaboravan doživljaj – izjavila je koordinator manifestacije, Nataša Nogo, viši muzejski pedagog.

Ove godine Muzej će posjetiti učenici od 6. do 9. razreda iz centralne OŠ „Miloš Dujić“ i područne škole iz Opsječkog, iz Čelinca. Misija manifestacije usmjerena je na dječija prava, pa će program sadržati dramske i plesne nastupe učenika koji će predstaviti školu i kraj iz kojih dolaze kao i ideje o svijetu u kojem žele da žive.

Nakon nastupa, Stručno vođenje kroz Stalnu izložbenu postavku “Od praistorije do savremenog doba” kao i vođenje kroz trtenutno postavljene tematske izložbe održaće Nataša Nogo, viši muzejski pedagog.

– Kao i svake godine, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Muzej Republike Srpske su se pobrinuli da djeca i nastavnici imaju obezbijeđen prevoz i ručak. “Vitinka” je već godinama sponzor raznih muzejskih menifestacija, a ove godine i za “Međunarodni dan dječijih prava” obezbijedila osvježenje tokom programa u Stalnoj postavci – dodala je Nogo.

Datum 20. novembar predstavlja dan kada je Skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, predlažući da se tog dana, kroz manifestacije širom svijeta, globalno podiže svijest o idealima i ciljevima Konvencije o Pravima djeteta.

Ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, „Međunarodni dan prava djeteta“ obilježava se u cilju globalnog razumjevanja dječijih prava i potreba, kao i dječijeg blagostanja i međusobnog prihvatanja različitosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO