Hronika

Tragedija od koje ćemo se teško oporaviti: Prošao mjesec od nezapamćenog zločina u školi u Beogradu

Dječak (13) kobnog 3. maja, prije tačno mjesec dana zavio je u crno porodice svojih drugara iz odjeljenja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, ali i čitavu Srbiju i region.

Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

On je tog jutra krenuo u krvavi pir u kom je ubio osmoro svojih drugara i čuvara škole D.V. (51) i ranio šestoro među kojima je bila i njegova nastavnica istorije. Nažalost, jedna povrijeđena djevojčica nije izdržala i preminula je 12 dana poslije masakra.

Mjesec dana kasnije, utvrđeno je da se ovaj učenik dugo pripremao za napad, da je imao spisak meta, da je vježbao pucanje sa ocem u streljani i sam napravio molotovljeve koktele, da je znao da ne može krivično da odgovara jer nema 14 godina, da nije bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali do sada nismo dobili odgovor na pitanje: “Zašto je to uradio”?

Pročitajte još

Pomahnitao

– Uzeo je očeve pištolje, napravio molotovljeve koktele i krenuo tog jutra u krvavi pohod. Sve što mu je bilo potrebno stavio je u ranac i naoružan krenuo na čas istorije. Kad je ušao u školi javio se čuvaru, ali je on primjetio nešto čudno kod njega i pokušao sa njim da razgovara kako su to uvijek radili, međutim dječak se uplašio da će mu “pokvariti plan” i zapucao. Usmrtio je prvo njega, pa dežurne učenice petog razreda, a onda djevojčicu koja se slučajno našla u hodniku – podsjeća izvor i dodaje:

Tada je ušao u odjeljenje među svoje drugare i jednom rukom počeo nasumično da puca iz očevog pištolja.

Dječak je poslije masakra sam izašao u dvorište škole, spustio oružje, pozvao policiju i rekao im šta je uradio.

– Jedino što se pojavilo kao motiv za masakr bilo je vršnjačko nasilje. Zato se sve ovo vrijeme provjeravalo da li je dječak koji je počinio ovaj zločin bilo maltretiran od strane svojih vršnjaka, ali ove tvrdnje nikada nisu potvrđene. Drugari su ispričali da su se stalno sa njim družili, da je išao sa njima na rođendane, ekskurzije i igrališta, a najbliži ljudi njemu da je išao kod drugova iz odjeljenja i da su oni dolazili kod njega. Iz suprotne smjene prebacio se na polugodištu baš zbog drugara, ali i nastavnog programa. Ostaje nerazjašnjeno zašto je upucao najboljeg druga, omiljenu nastavnicu i čuvara, zašto su osim jednog dječaka, sve ostale žrtve djevojčice – kaže izvor.

– Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Oglednoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o porodici, da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na ovog učenika – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kolika je misterija dječakov motiv govori i to da je jedan od ranjene djece njegov najbolji prijatelj, a da su se ostali njegovi bliski drugari jedva spasli.

– Nasilje bi moralo da se sprečava u samom začetku, ali u slučaju ovog dječaka bilo je teško primjetiti korijene agresije i oni nisu sasječeni nikada. Bilo je teško primjetiti jer smo navikli na školske primjere masovnih ubica tog uzrasta, U svijetu su to povučena djeca, samotnjaci, oni koje prijatelji nazivaju gubitnicima, ali kod njega to nije bilo slučaj, on je bio princ za svoju okolinu, to je ono što nam otežava da ikada shvatimo šta se zapravo desilo – kaže za psiholog dr Zorica Mršvić:

Mjesto ispred škole u Beogradu gdje su ubijena djeca
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Jedino što je društvo poslije ovog masakra steklo je povećana empatija i osjetljivost prema okolini.

– Počeli smo da se osvešćujemo i svako doprinosi iz svog domena promjeni svijesti – dodaje dr Mršović.

Takođe, prema riječima advokata Nebojše Tešića, prema zakonu koji je na snazi u Srbiji jasno je da dječak nije krivično odgovoran, međutim, veliki posao čeka psihijatre na klinici u kojoj se nalazi:

– Oni procjenjuju dječakovo duševno stanje i rade se sva potrebna vještačenja, ali ovo će svakako trajati više nego što je to obično slučaj. Naši stručnjaci se prvi put susreću sa ovakvim slučajem i procedure su mnogo opreznije i detaljnije. Kad je u pitanju zakon u ovom slučaju je jasno da dječak ne može krivično da odgovora, koliko god ovaj zločin bio jedan od najtežih koji je ikada počinjen kod nas – rekao je advokat Tešić, piše Kurir.

Porodica

Istog dana kad i dječak uhapšen je i njegov otac čije je oružje koristio. Kako se sumnja, on ga je i naučio da to oružje koristi i vodio ga u streljanu. On se trenutno nalazi u pritvoru koji mu je juče produžen,a sumnjiči se za krivično djelo Teško djelo protiv opšte sigurnosti. Dok je otac u Centralnom zatvoru, dječak se nalazi u jednoj psihijatrijskoj ustanovi za djecu gdje ljekari obavljaju vještačenje koje bi jedino moglo da otkrije ili ukaže na motiv krvavog pira – kaže izvor.

Istraga se vodi i protiv dječakove majke kako bi se utvrdilo da li je u njenom, ali i slučaju oca došlo do krivičnog djela Zanemarivanje i zlostavljanje maloljetnog djeteta.

Nakon što je majka prošle nedjelje dala svoj iskaz u policiji, porodica se obratila javnosti po prvi put. Tog 3. maja zavladala je vječna tišina u kojoj nijemi od neizlječivog bola i tuge svakodnevno jecamo za svakim nevino nastradalim djetetom i za Draganom koji je djecu sa toliko ljubavi pazio. Duboko i najiskrenije žalimo i upućujemo saučešće svakoj porodici zbog njenog gubitka, a koji je svaki i naš gubitak. Vječno u tuzi – napisali su u poruci.

Sutra mesec dana od drugog masakra

Sutra se navršava i mjesec dana od kako je U.B. (21) u jezivom masakru 4. maja u okolini Mladenovca ubio osmoro i ranio 14 mladih. Sve se desilo samo dan nakon što je masakr u školi napravio trinaestogodišnji dečak. On je narednog jutra uhapšen, a juče mu je na prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Smederevu produžen pritvor za još 30 dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije