Svijet

TRAGEDIJA U HRVATSKOJ Muškarac iz BiH pregazio dvojicu mladih putara u zaustavnoj traci (FOTO)

Dvojica radnika Hrvatskih auto-puteva poginula su jutros u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Rijeka-Zagreb u smijeru glavnoga grada između Ravne Gore i Vrbovskog.

HITNA POMOĆ I POLICIJA HRVATSKE
FOTO: TV LOKI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kamion je naletio na njih i na patrolno vozilo koje je bilo u zaustavnoj traci i propisno obilježeno.

Kamionom koji je naletio na radnike HAC upravljao je državljanin BiH (64). On je zadržan u riječkom Kliničkom bolničkom centru na liječenju, ali zasad nije poznato o kakvim se povredama radi.

Alkotest vozača kamiona navodno je pokazao 0.0 promila.

Kamion kojim je izazvana teška nesreća u vlasništvu je firme iz Siska. Jedan radnik je pukom srećom izbjegao nalet kamiona i nije povrijeđen u nesreći, ali dva radnika kamion je udario i na mjestu su poginuli. Radi se o radnicima mlađe životne starosti. U naletu kamiona patrolno vozilo završilo je na boku, na travnatoj površini uz auto-put.

Saobraćaj dionicom između petlje Ravna Gora i Vrbovsko do 12 časova bio je u potpunosti u prekidu. Normalizovan je tek u kasnijim popodnevnim časovima.

– Uviđaj je završen, slijedi nam kriminalističko istraživanje. Kako su informacije tajne, ne mogu vam dati druge podatke. Ne mogu vam reći šta je s vozačem, međutim po završetku kriminalističkog istraživanja pretpostavljam da će uslijediti kaznena prijava policijske uprave prema Državnom tužilaštvu, a zatim i istraga Državnog tužilaštva – rekla je Sonja Jazbec, zamijenica opšinskog državnog tužioca u Rijeci.

Policija se još nije oglasila s uzrokom i detaljima nesreće.

Praksa je takva da po završetku istražnih radnji osumnjičeni biva priveden nadležnom državnom tužilaštvu, koji onda odlučuje o istražnom zatvoru. S obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu, vjerovatno će mu nakon što bude pušten iz bolnice, biti određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva.

Nesreća se dogodila nakon radnog zadatka

Saobraćajna nesreća dogodila se nakon završetka radnog zadatka i pripreme patrolnog vozila za odlazak s lokacije. Kako navodi HAC u saopštenju, teretno vozilo naletjelo je na radnike i patrolno vozilo koje je bilo u zaustavnoj traci i propisno obilježeno.

– Tačan uzrok nesreće znaćemo po okončanju istražnih radnji nadležne policijske uprave – naveli su.

Iz HAC izražavaju duboko žaljenje zbog ovog tragičnog događaja, a porodicama nastradalih radnika iskazuju saučešće.

– Ovim putem apelujemo na sve korisnike da se pridržavaju postavljenih ograničenja, te da svoju vožnju prilagode uslovima na putu. Ponavljamo da su brzina, umor i nepažnja najčešći uzroci saobraćajnih nesreća. Mislite na svoje bližnje, ali i bližnje drugih vozača kao i radnika koji rade na održavanju auto-puteva – saopštio je HAC.

– Molimo za razumijevanje u ovom teškom trenutku za porodice naših radnika, kao i za našu firmu – dodaje se.

“Nesreće poput ove nisu rijetkost”

Umor, brzina, trenutak nepažnja ili nešto drugo – okolnosti nesreće još se utvrđuju.

– U ovom slučaju teško je komentarisati šta se dogodilo, međutim teško je da se jedno takvo vozilo pri punoj brzini zabije u vozilo koje je propisno označeno, koje ima jedan veliki svjetlosni portal, prije toga je i signalizacija u dužinih nekih 800 metara koja obaviještava da su radovi i da pri punoj brzini bez kočenja neko na njih naleti i da ih ubije, strašno – ističe Anđelko Kasunić, predsjednik Nezavisnog putarskog sindikata.

Nažalost, nesreće poput ove nisu rijetkost. Samo u posljednjih šest godina na hrvatskim auto-putevima zabilježeno je 30 naleta na vozila i radnike HAC, od kojih četiri sa smrtnim ishodom radnika.

Pročitajte još

Iz Nezavisnog sindikata putara upozoravaju i na loše navike pojedinih vozača, prenosi Blic.

– Unutar firme i sindikata pokrenuli smo akciju da vidimo što se događa na terenu, kako ljudi voze i zašto se nesreće događaju i shvatili smo da vozači, posebno teretnih vozila, u vožnji gledaju mobilne telefone, imamo čak i snimak dok se gledaju filmovi i voze kamioni, tj. kamioni voze sami – izjavio je Kasunić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu