Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAGIČAN KRAJ DOBRILE Preživjela Tursku, uginula na Uvcu

Društvo
Autor:

Foto: Fond za zaštitu ptica grabljiva/RAS Srbija

Čuvari Rezervata prirode “Uvac” pronašli su danas leš bjeloglavog supa Dobrile, koja je prošle godine odletjela čak do tursko-sirijske granice i na proljeće ove godine specijalnim avionskim letom vraćena u Srbiju.

Kako navodi portal Glas zapadne Srbije (GZS), čuvari su, nakon dvodnevne potrage za izgubljenom Dobrilom, pronašli njen leš između drveća na Orlovici.

Vođa čuvara zaštićenog područja “Uvac” Novak Pejović rekao je da su se u posljednja dva dana izgubila dva bjeloglava supa, Dobrila i Igor, i da njihovi odašiljači nisu davali signale, međutim, kaže, Igor je pronađen živ.

– Nakon što smo pronašli Dobrilin satelitski odašiljac, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticima Orlovice u blizini gnijezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletjela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo vjerovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio – rekao je Pejović, navodi portal GZS.

Mladu ženku bjeloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima, u svom prvom letu stigla je čak do tursko-sirijske granice, gdje je krajem prošle godine pronađena iznemogla.

U Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u Rezervat prirode “Uvac”.

– Nekoliko mjeseci je boravila u volijerima i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepili da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspješno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snađe u ovim vrletima – kaže Pejović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO