Svijet

Tragična sudbina muškarca iz Hrvatske: Umro jer mu se niko iz Hitne pomoći nije javio, put do bolnice TRAJAO 4 SATA

Muškarac (53) s Raba umro je prošlog mjeseca nakon što mu je pozlilo jer se u Hitnoj pomoći niko nije javio na telefon, a njemu je trebao hitan prevoz do bolnice u Rijeci.

Hitna pomoć Hrvatska
FOTO: EMERGENCY MÜNCHEN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rab je prije šest meseci dobio brzi čamac hitne medicinske pomoći. Međutim, on nije došao po 53-godišnjaka. Čovjeku je pozlilo 21. januara u jutarnjim satima.

– Ljudi koji su zvali čamac u tom trenutku nisu dobili i nisu mogli da dobiju nikog da se javi na poziv dispečera za prevoz brodićem. Dogodilo se šta se dogodilo, u ovom slučaju neželjena situacija, a to je ishod sa smrtnim slučajem. To je ono što se ne smije događati – rekao je za Dnevnik Nove TV Danijel Šota iz Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Pročitajte još

Udruženje Hitna 194 dobilo je anonimnu prijavu ovog slučaja, a slučaj je prijavljen i DORH.

Put trajao više od četiri sata

Čovjek je na kraju morao na trajekt od Raba do Stinice, pa autom do Rijeke. Iz Hrvatskog sindikata Hitne pomoći govore da je put umjesto sat i po, trajao više od četiri sata.

– Službe moraju da rade 24 sata i 24 sata brodić mora da postoji, kao i helikopter i kola Hitne pomoći. Mi moramo da garantujemo građanima Hrvatske istu i kvalitetnu medicinsku pomoć u svakom trenutku – izjavio je Šota za Dnevnik.

Ministarstvo zdravlja lopticu prebacuje na Ministarstvo mora. Iz Ministarstva mora kažu da su danas saznali za slučaj i da proveravaju sve činjenice.

Kapetanije su zadužene za prevoz bolesnika s ostrva na kopno, u ovom konkretnom slučaju mi ne znamo koji je bio ishod. Ono što možemo reći da imamo dobru saradnju, ove godine imali smo 46 prevoza bolesnika brodicama hitne medicinske pomoći.

Čamci su dostupni 24 sata dnevno i praznicima. Ono što sada radimo da pojačavamo broj voditelja na tim plovilima. Konkretno u slučaju Raba imamo dva lica koji obavljaju prevoz – tvrdi Siniša Orlić, šef uprave sigurnosti plovidbe.

Tek treba utvrditi šta se tačno dogodilo, da li je došlo do propusta i ako jeste, ko je odgovoran za to.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu