Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

TRAGOM DODIKOVE INICIJATIVE Da li je moguće STATUS SRPSKE riješiti zajedno sa PROBLEMOM KOSOVA

Politika
Autor:

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Stručna i politička javnost podijeljena je oko inicijative predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je izjavio da bilo dobro da Aleksandar Vučić na dnevni red pregovora u Briselu, uz Kosovo, stavi i Republiku Srpsku.

– Ja sam to pričao prije bilo koga. Ja bih to stavio u isti paket. Ako niste tražili svoju samostalnost i povezanost sa Srbijom, niko neće ovdje doći i nama to dati. Zato naš cilj mora biti proklamovan upravo u tom pravcu. Živjećemo mi u BiH, nećemo ratovati, ali budite sigurni da svaki dan radimo na tome da jednog dana budemo zajednička država. Jedino što ovde nije iluzija, nije savez Srpske i Srbije – rekao je Dodik za Srpskainfo.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković smatra da je ovakva inicijativa potrebna Srbima.

– Ako ćutimo i ako ne stavljamo na sto sopstvene zahtjeve, onda se, umjesto naših, rješevaju problemi drugih. Očigledno je da imamo legitimnu želju da srpski narod u RS i Srbiji živi što bliže u smislu međusobnog povezivanja. Srbi nikada nisu kršili Dejton, tako da i ovu Dodikovu izjavu shvatam prije svega kao poziv na reafirmaciju izvornog Dejtona, ka vraćanju svih ovlaštenja koje ima RS prema Dejtonu i uspostavljanju poretka iz 1995. A, o tome kako će dalje živjeti narodi u BiH, to će oni sami rješavati kada budu u okolnostima da su ravnopravni, bez stranog pritiska – kaže Anđelković za Srpskainfo.

Foto: P. Dimitrijević/RAS Srbija

Dragomir Anđelković

On podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta rekao da je Srbija privržena izvornom Dejtonu, a na naše pitanje da li je poznato kako Vučić reaguje na konkretan Dodikov prijedlog, Anđelković kaže: „Mislim da Vučić obazrivo postupa, dok je Dodik borbeniji. Za srpku stvar je dobro da dva srpska lidera imaju tu vrstu asimetrije u nastupu, ali isti cilj“.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić smatra da istovremeno rješavanje statusa Kosova i RS „nema nikakvog pravnog i političkog smisla, osim što je to Dodikov neki novi izborni trik“.

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija

Dušan Janjić

– Republika Srpska je priznata Dejtonom, a razlike između EU i UN treba da zna i dijete, a ne političar. Drugo, taj potez bi potpuno upropastio šanse Srbije u pregovorima oko Kosova. To bi značilo razmjenu teritorije, a takva teza je već nanijela štetu Vučiću, bar među zemljama kvinte u EU (Britanija, Francuska, Njemačka, Italija). Razmjena u ovim okolnostima ne dolazi u obzir, a pogotovu ne kada to traži Dodik. On je tu šansu, ako je uopšte postojala, prerano stavio u funkciju svoje vlasti i mislim da to Vučić nikada ne bi uradio – smatra Janjić.

Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Miloš Šolaja takođe ne vjeruje da su promjene te vrste moguće na Balkanu.

– Naravno, svako pitanje može da se stavi na dnevni red; to je dozvoljeno i legitimno. Ako postoji interes, treba ga delegirati. Ali, da li će se raspakivati mnogi mirovni paketi, to je sada veliko pitanje. Očigledno je da problemi na Balkanu nisu riješeni i da ne postoji prava kritična masa i politička volja da bi se oni riješili. Osim toga, to pitanje i nije snažno nametnuto na političku agendu međunarodne zajednice. To može da bude i incijativa, ali ona bi značila raspakivanje Dejtonskog sporazuma, koji je jedan od temeljaca mira u regionu – upozorava Šolaja.

Moguća međunarodna konferencija

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Narodnoj skupštini Srbije Milovan Drecun kaže da ne može da iznosi stav Srbije o ovom pitanju.

Foto: E. Čonkić/RAS Srbija

Milovan Drecun

– Ono što vidim u medijima, nagovještava se mogućnost međunarodne konferencije, uz učešće svjetskih sila, da se dogovori konačni status Kosova. Vidim da se tu pominje i mogućnost da se rješavaju i ostala otvorena pitanja na Balkanu, a jedno od njih je svakako funkcionalnost BiH. Naravno, presudnu ulogu u kreiranju procesa na Balkanu igraju veliki, posebno SAD i EU. Mnogo toga je otvoreno – kaže Drecun za Srpskainfo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO