Svijet

Tramp i Bajden posjetili granicu SAD i Meksika: Priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače

Američki predsjednik Džozef Bajden i bivši predsjednik Donald Tramp posjetili su istoga dana granicu SAD i Meksika, u vrijeme kada je veliki priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače.

Donald Tramp
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Bajden je posjetio pogranični grad Braunsvil u Teksasu, u namjeri da podsjeti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački predlog o jačanju imigracionih mera, nakon što im je Tramp rekao da ne izglasaju zakon kako Bajden ne bi ostvario političku pobjedu, prenosi Glas Amerike.

Braunsvil je region gdje se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Pročitajte još

Predsjednik je u Braunsvilu pozvao Trampa da mu se pridruži u pronalaženju rješenja za probleme imigracije u SAD, prenosi Glas Amerike.

Usaglasite se umjesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj predlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački prijedlog zakona o bezbijednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno, rekao je Bajden.

On je pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom prijedlogu za rješavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj mjeri i zbog protivljenja Donalda Trampa.

Senat treba da prispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da ostave po strani. Njihova odluka treba da bude donijeta na osnovu procenjene dobrobiti, a ne da li će koristiti jednoj ili drugoj stranci. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rješavanju problema imigracije, poručio je Bajden.

Džozef Bajden
FOTO: YURI GRIPAS/EPA

Potrebno je da djelujemo, istakao je američki predsjednik, aludirajući na Kongres.

Bivši predsjednik Tramp obišao je Igl Pes, jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku, a kao opasnost je označio dolazak migranata u SAD.

Tramp, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Šelbi nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

– To su ljudi koji u nađu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno – rekao je Tramp.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu