Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAMP ODGOVORIO LAVROVU “Rusija da se ne miješa u izbore u SAD”

Svijet
Autor:

Foto: Michael Reynolds/EPA

Tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, američki predsjednik Donald Tramp upozorio je Moskvu da ne pokušava da se miješa u izbore u SAD i pozvao je da riješi sukob sa Ukrajinom, saopštila je Bijela kuća.

Sa Lavrovim je razgovarao i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je poručio da je “neprihvatljivo” bilo koje strano miješanje u američke izbore i poručio Rusiji i drugim zemljama da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je na konferenciji za novinare sa Lavrovim, s kojim je u Stejt departmentu razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, naglasio da će Trampova administracija sprečiti mešanje u izbore.

– Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji iznio naša očekivanja. Trampova administracija će uvijek raditi da zaštiti integritet naših izbora – naglasio je Pompeo.

Uoci susreta sa Trampom u Bijeloj kuci, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Rekao je da je Moskva željela da objavi detalje komunikacije sa Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se miješala u izbore, ali da su SAD to blokirale.

– Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi – rekao je Lavrov.

Lavrov je kritikovao “talas sumnji koji je obuzeo Vašington” u vezi sa miješanjem u izbore i ponovio zahtjev da se dokazi za takve aktivnosti predaju Moskvi.

– Sve spekulacije o našem navodnom miješanju u unutrašnje procese u SAD su neosnovane. Niko nam nije dao dokaz zato što ne postoji – rekao je ruski šef diplomatije.

U saopštenju Bijele kuće o susretu Trampa i Lavrova navodi se i da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju već i Kinu.

Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući pozitivne korake koje dvije zemlje mogu da preduzmu, a koje se odnose na uhapšene građane.

Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporima da spreče Iran da razvije nuklearno oružje i obezbede denuklearizaciju Severne Koreje.

Tramp i Lavrov su, dodaje se u saopštenju, razgovarali o odnosima sa Kinom.

Američki predsjednik je ukazao na potrebu za “poštenom i recipročnom trgovinom” sa Kinom i istakao da će bolji odnosi sa Rusijom omogućiti veću trgovinu između dvije zemlje.

Posjeta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, odvija se u sjenci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsjednikovih kritika na račun internog izvještaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov je u Vašington doputovao poslije posjete Parizu, gdje su se u ponedjeljak sastali ruski i ukrajinski predsednika Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, uz lidere Francuske i Nemacke.

Na sastanku je postignut dogovor o oživljavanju mirovnih pregovora o okoncanju konflikta u istocnoj Ukrajini i razmeni svih zatvorenika.

Uoči susreta Trampa i Lavrova, članovi Kongresa pozvali su predsjednika SAD da upozori Lavrova na miješanje u američke izbore.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO