Svijet

TRAMP PREDNJAČI Prema anketama Bajdenov rejting nikad niži

Američki predsjednik Džo Bajden prvi put zaostaje za Donaldom Trampom, pokazala je nova anketa Volstrit žurnala o predsjedničkim izborima 2024. godine.

Donald Tramp
FOTO: SARAH YENESEL/EPA

Prema pisanju lista, Bajdenov rejting je trenutno na najnižem nivou otkako je izabran za predsjednika i podržava ga 43 odsto birača, dok je za Trampa 47 odsto anketiranih.

Vođstvo republikanca i bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država povećava se na šest procentnih poena kada se dodaju potencijalni nezavisni kandidati koji zajedno imaju oko 17 odsto podrške.

Pročitajte još

Najpopularniji među njima je Robert Kenedi Mlađi za kog bi glasalo osam odsto ispitanika.

Nezadovoljstvo Bajdenom je sveprisutno u novoj anketi, piše američki list i navodi da samo 23 odsto glasača kaže da im je Bajdenova politika lično pomogla, dok 53 odsto navodi da im je predsjednikova politika naškodila.

Nasuprot tome, oko polovina birača kaže da im je Trampova politika u vrijeme kada je bio predsjednik lično pomogla, dok više od 37 odsto kaže da im je naštetila.

Rezultati istraživanja predstavljaju novi šok za Bajdena i njegove demokrate, od kojih neki otvoreno iskazuju zabrinutost da taj 81-godišnjak sposoban da pobijedi na izborima i bude predsjednik još četiri godine.

Istovremeno, demokrate sve više upozoravaju da je Trampov povratak moguć, a prema njihovim riječima, njegov drugi predsjednički mandat bi predstavljao opasnost po američku demokratiju, piše list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu