Svijet

"TRAMP ZASJENIO MERKELOVU" Analitičar o uvođenju avio linije Beograd-Priština

Američki predsjednik Donald Tramp je zasjenio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Evropsku uniju na “domaćem terenu”, konstatuje briselski analitičar Tobi Vogel povodom dogovora o avio liniji Beograd – Priština.

"TRAMP ZASJENIO MERKELOVU" Analitičar o uvođenju avio linije Beograd-Priština
FOTO: PETER NICHOLLS/EPA

Vogel, inače član Savjeta za politiku demokratizacije i stručnjak za spoljnu politiku EU, ocjenjuje da je neuspjeh EU da pokrene stvari u Briselskom dijalogu “otvorio” prostor za predsjednika SAD Donalda Trampa da proglasi uspjeh u postizanju dogovora o uspostavljanju direktne avio linije Beograd Priština.

On ukazuje na činjenicu da su se razgovori o uspostavljanju direktne avio linije, a zatim i željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine odgirali potpuno “van formata Briselskog dijaloga” i bez učešća EU.

– To je dovelo do toga da Amerikanci tvrde da su uspjeli u nečemu gdje je EU omanula – kaže Vogel, ali smatra da to zapravo nije slučaj.

Srpski zvaničnici su, kaže, jasno stavili do znanja da će uspostavljanje avio linije zavisiti od ukidanja taksi na uvoz iz Srbije, koje su, kako navodi, uvedene zbog neispunjenih obaveza Beograda iz prethodnih sporazuma.

– Drugim riječima, i ovaj sporazum može da se raspadne zbog potpuno istih pitanja koja blokiraju sam dijalog Beogarda i Prištine – smatra Vogel.

Kako navodi, “ovo liči na pravi trampovski sporazum: najavi nešto na sva zvona, pretekne svoje najbliže saveznike, u konkretnom slučaju EU i Njemačku, na njihovoj teritoriji, a ostavi najvažnije detalje, koji mogu potpuno poništiti dogovor, da budu rješavani kasnije – navodi Vogel.

EU ekspert smatra takođe da to što su dogovori o avio i željezničkom saobraćaju između Beograda i Prištine pregovarani u Berlinu za SAD ima i simboličan značaj.

– Tramp zasjenjuje kancelarku Merkel i EU na njihovom domaćem terenu. To pokazuje da se pored pitanja transporta između Beograd i Prištine radi i o afirmacija nadmoći SAD – kaže Vogel.

On napominje da novi šef diplomatije EU Žozep Borel još nije odlučio ni da li će sam da se bavi posredovajem u dijalogu Beogarda i Prištine, ili će za to imenovati specijalnog predstavnika.

– Šta god da se dogodi, Borel je već zasijenjen Trampovom administracijom koja se sada bavi pitanjiem koje je dugo vremena slovilo za EU odgovornost” – zaključuje Vogel.