Svijet

TRAMPA ČEKA PAKAO AKO IZGUBI NA IZBORIMA Banke će ga ojaditi, od bogatstva NEĆE OSTATI NIŠTA

Predsjednik SAD Donald Tramp mogao bi gubitkom na izborima 3. novembra da izgubi više od svoje pozicije.  

TRAMPA ČEKA PAKAO AKO IZGUBI NA IZBORIMA Banke će ga ojaditi, od bogatstva NEĆE OSTATI NIŠTA
FOTO: DAN ANDERSON/EPA

U trenutku kad se bori za spas svoje političke karijere njegov poslovni život je u sve većem riziku, a brojni skandali koji su se nagomilali proteklih godina čekaju pravnu naplatu.

U sljedeće četiri godine Tramp bi mogao da se suoči s rokom za otplatu više od 400 miliona dolara zajma. Prema istrazi Vašington Posta, Tramp je od njujorške kompanije Lader Kapital Finans pozajmio najmanje 55 miliona dolara. A njemačkoj Dojč Bank duguje kredit za odmaralište Doral i hotele u Vašingtonu i Čikagu. Prema javno dostupnim dokumentima, kredit u njemačkoj banci iznosi oko 364 miliona američkih dolara, piše Telegraf.

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost već su upozorili da bi Trampovi dugovi u stranoj banci mogli da predstavljaju sigurnosni rizik i učiniti ga ranjivim na uticaj stranih vlada. Posebno ako bude ponovno izabran jer će tada dugovati ogromne sume novca koje će morati odnekuda da plati. Ali, odakle? Pandemija korona virusa utiče i na Trampovo poslovanje. Zbog smanjenih poslovnih putovanja i otkazivanja konferencija hoteli se bore s gubicima.

Hoteli grcaju

Hotel u Vašingtonu bio je popunjen sa samo 5 posto noćenja nekih dana ovog septembra. Odmaralište Doral, koje je proljetos bilo zatvoreno mjesec dana, otpustilo je više od 250 radnika. Direktor hotela u Čikagu Gabrijel Konstantin rekao je da je pandemija toliko naštetila hotelu koji je trenutno jedva popunjen sa 24 odsto kapaciteta, pa će možda proći i devet godina prije nego što se poslovanje vrati na nivo iz 2019. godine.

Pročitajte još

Njujork Tajms nedavno je pisao da su hotel Doral i Trump's D.C. zajedno izgubili 217 miliona dolara i prije korona virusa.

Trampova organizacija bi mogla da se okrene prodaji nekretnina. Volstrit Žurnal nedavno je pisao da bi se uskoro na prodaju mogao naći ljetnjikovac Seven Springs na prostranom šumovitom zemljištu sjeverno od Njujorka. Na prodaju je dat i helikopter koji se pojavljivao u uvodnoj špici serije “Pripravnik” i njegovi stanovi u Las Vegasu, Čikagu i na Havajima koji nisu više tržišno atraktivni zbog pada vrijednosti brenda Tramp.

Ako Tramp izgubi svoju poziciju u Bijeloj kući, izgubiće i imunitet od saveznog kaznenog progona koji daje široka ovlašćenja za ublažavanje tužbi protiv njega i njegovog biznisa.

Afere i sumnjivi saradnici

Nova demokratska uprava, u slučaju pobjede Džoa Bajdena, mogla bi da oživi istragu bivšeg američkog posebnog istražioca Roberta Milera. Njegov izvještaj detaljno je opisao brojne epizode u kojima je Tramp možda ometao pravdu. Iz pepela bi se mogla podići i istraga protiv Majka Koena, koji je osuđen na tri godine zatvora.

Trampov dugogodišnji advokat priznao je krivicu za kršenje finansiranja predsjedničke kampanje, a osuđen je, između ostalog, za podmićivanje žena koje su imale navodne afere s Trampom, poput pornozvijezde Stormi Daniels, da se ne oglašavaju tokom kampanje za izbore 2016.

Iako Tramp izvještaje naziva ”lažnom viješću”, oni bi mogli da budu osnova za progon zbog poreske prevare. Istovremeno, državna tužiteljka u Njujorku Leticija Džejms istražuje da li je kompanija za promet nekretninama porodice Tramp lažno prijavila vrijednosti imovine radi osiguranja poreskih povlastica. Demokrate u Kongresu bore se na sudu kako bi dobili pristup Trampovim finansijskim evidencijama, a otvorene su dvije istrage zbog kršenja ustavne klauzule kojom se zabranjuje predsjedniku da prima vrijedne stvari od stranih vlada.

Lagao je i o svojim ulaganjima u brojne dobrotvorne svrhe

Njujork Tajms je potvrdio ranije tvrdnje istraživačkih novinara da je Donald Tramp filantropske aktivnosti iskorišćavao za ličnu poslovnu dobit i u svrhu svojih kompanija i kampanja. Dugo skriveni podaci o neplaćanju poreza pokazuju da Tramp nije trebalo da da iz svog džepa za veliki broj ”dobrotvornih” davanja koji iznosi 130 miliona dolara od 2005. godine.