Digitalna Srpska

TRAMPOVA JE ZADNJA Zabranjene dvije popularne aplikacije

Američko Ministarstvo trgovine u nedjelju će sprovesti izvršnu naredbu o zabrani transfera sadržaja u SAD preko aplikacija TikTok i Vi Čet, javlja agencija AP.

TRAMPOVA JE ZADNJA Zabranjene dvije popularne aplikacije
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Prema riječima ministru trgovine Vilbura Rosa, cilj naredbe objavljene danas je “borba protiv zlonamjernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana.

Vlada SAD je ranije saopštila da korišćenje i preuzimanje aplikacije za komunikaciju neće biti zabranjena transakcija, mada zabrana može “direktno ili indirektno da oslabi “razmjenu poruka preko aplikacije i da ljudi koji je koriste za četovanje neće biti izloženi kaznama, dodaje AP.

Istovremeno, CNN izvještava da će mjerama koje treba da stupe na snagu u nedjelju biti ograničen pristup aplikacijama TikTok i Vi Čet, odnosno da neće biti omogućeno daunloadovanje, ažuriranje i nadogradnja preko tih aplikacija.

Dodaje, takođe, da su ograničenja za Vi Čet opsežnija.

Počev od nedjelje, hostovanje ili transfer internet saobraćaja koji povezan sa Vi Čet biće nezakonit, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da će to isto važiti i za TikTok od 12. novembra, prenosi Telegraf.

Trampova administracija trenutno razmatra prijedlog dogovora između kompanija, koji je osmišljen da otkloni zabrinutosti organa državne bezbjednosti vezane za TikTok. Krajni rok za dogovor je 12. novembar, podjseća CNN koji ne isključuje mogućnost daljih ograničenja u kasnijem period, uključujući  preduzimanje sličnih mjera protiv drugih aplikacija.