Banjaluka

Traže da grijna sezona TRAJE I U MAJU: Preduzimljivi Banjalučani PRIPREMAJU DOPIS za Skupštinu grada

Zbog zimskih temperatura koje nas posljednjih godina prate i petom mjesecu, građani koji se ovih dana smrzavaju u stanovima traže da grijna sezona zvanično bude produžena do 15. maja.

Traže da grijna sezona TRAJE I U MAJU: Preduzimljivi Banjalučani PRIPREMAJU DOPIS za Skupštinu grada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sezona grijanja u gradu inače traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali ako su temperature niske može početi i završiti se 15 dana ranije ili kasnije. Stvarnost međutim pokazuje da potrošačima to nije dovoljno, te da se u septembru i maju Banjalučani mahom smrzavaju u stanovima zbog niskih temperatura i hladnih radijatora.

Pale se grejalice, klima uređaji, a oni koji nemaju drugu opciju u šali kažu da se griju na rernu. Građani kažu da mnogi otkazuju grijanje ne samo zbog cijene, već i što ga nema kada je stvarno hladno, te da za svoj novac žele dobru uslugu.

Većina, ipak, samo negoduje kako im je u stanu zima, ali Goran Pivašević, član savjeta mjesne zajednice Centar 2 odvažio se da i zvanično pokrene ovo pitanje i promijeni ono na šta se svi potrošači žale.

Kako navodi, u pravu nema promrzlih emocija, već samo ono što je napisano.

Pošto očito od građana u Fesjbuk raspravi niko neće pokrenuti to pitanje, a naredne godine će opet kukati na isti problem, riješio sam da napišem dopis, preko odbornika obrazložimo problem i ponudimo rješenje na Skupštini Grada koja je 15. maja. Ljudi plaćaju grejanje cijele godine i u pravu su kada kukaju da im je zima, ali moraju shvatiti da postoji samo jedan način da se nešto pokuša promijeniti, a rješenje je jednostavno: tražiti izmjenu Odluke o opštim uslovima o proizvodnji, isporuči i korištenju toplotne energije u dijelu teksta o sezoni grijanja i pomjeriti datum kraja sezone grijanja na 15. maj. To se jedino može pokrenuti dopisima, jer samo od sebe se neće pokrenuti – rekao je on.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poručuje da postoji potpuno argumentovano obrazloženje za ovaj zahtjev.

– Činjenica je da je svaki april i bar polovina maja u određenim kišnim pa i snežnim danima sa temperaturama kod kojih bi se u sezoni grijanja trebalo grijati. Jedino što je potrebno u ovom slučaju je to da se voda u toplifikacionom sistemu drži do 15. maja i po potrebi dogrijava u ovim periodičnim momentima. Kritičnih momenata možda i ne bude često, ali kada budu utiču na loš komfor građana- pojašnjava Pivašević, koji se kaže informisao i kakva je praksa u drugim gradovima i video da u Sarajevu po važećoj odluci grijanje imaju do 15. maja.

U udruženjima potrošača i ranije su upozoravali da je pravilnik po kojem banjalučka Toplana radi “zreo za izmjenu”, jer se vodi odredbama donesenim pre više od 40 godina, kada je mreža bila nova, a klima drugačija.

Mada su prošle godine sa radom počele moderne EkoToplane, odredbe nisu značajnije menjane. U važećoj odluci o opštim uslovima za isporuku toplotne energije, navodi se da termoenergetska postrojenja i instalacije davaoca usluge, u ovom slučaju EkoToplana koja je preuzela sistem javnog grijanja, treba da budu spremne od 1. oktobra do 1. maja.

– Pravilnici su shodni promjenama, treba valjda osetiti i kakav je puls grada, zar treba pustiti građane da se mrznu – upitali su ranije iz udruženja DON.

Odluku o opštim uslovima o proizvodnji, isporuči i korištenju toplotne energije, usvojila je prošle godine Skupština grada, na prijedlog Gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika Srđan Amidžić koji je od početka uključen u projekat javno-privatnog partnerstva za gradnju nove Toplane na sječku i koga smo juče kontaktirali za komentar u vezi zahtjeva građana, kaže da je pitanje ozbiljno da bi se na njega odmah dao odgovor.

– Teško je da u ovom momentu dajemo komentar, bez prethodne analize. Kada se uspostavi inicijativa, treba se sve sagledati, videti šta to podrazumeva kada su u pitanju troškovi, remont,  sabrati i oduzeti i porazgovarati o tome. Ne sporim potrebu, ali teško je odmah zauzeti stav- poručio je on.

Amidžić: Srećom, nisam bio kući

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić privatno koristi gradsko grijanje te smo ga pitali kako grije stan kada su radijatori hladni.

– Ovih dana sam imao sreću da sam bio kod roditelja na vikendici zbog slave, tako da nisam ni bio kući- rekao je on.