Politika

TRAŽE OSTAVKU ĐOKIĆA Zbog malih HE, Centar za životnu sredinu ljut na ministra i poslanike

Nakon jučerašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj nisu usvojeni zaključci o uvođenju moratorijuma na male hidroelektrane (MHE), a koje je predložila vodeća pozicija u okviru rasprave o prijedlogu Zakona o koncesijama, Centar za životnu sredinu traži ostavku ministra energetike Republike Srpske Petra Đokića.

TRAŽE OSTAVKU ĐOKIĆA Zbog malih HE, Centar za životnu sredinu ljut na ministra i poslanike
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Đokić je nakon sjednice izjavio da se koncesije u RS dodjeljuju na bazi realnih procjena te da “ako se sve dosljedno poštuje ne bi trebalo da bude problema”, iako svakodnevno svjedočimo raskopanim koritima rijeka, uništenom biodiverzitetu, te posječenoj šumi zbog gradnje i rada malih hidroelektrana – navodi Centar u saopštenju.

Iz ove organizacije navode da je ministar Đokić i zbog „brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan da bude na poziciji ministra energetike RS“.

foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija
foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Koncesije se ne dodjeljuju u svrhu opšteg javnog dobra, već ličnih profita, gdje povrh svega, u mnogim slučajevima investitori i izvođači MHE ne poštuju propisane mjere. Često se mijenjaju projekti, inspekcijski nadzor je sporadičan i fingiran, dok su sankcije minimalne. Ovo su sve razlozi zbog kojih bi ministar Đokić trebao da podnese ostavku, kao i zbog činjenice da je kao ministar prednost davao prljavim i štetnim projektima termoelektrana i hidroelektrana dok su solarna, vjetro i građanska energija zanemarene. Zbog toga društvo trpi i ekonomsku štetu koju plaćaju svi potrošači električne energije kroz naknadu za obnovljive izvore energije. Iz te naknade se daju podsticaji za MHE što u Republici Srpskoj godišnje iznosi u prosjeku deset miliona KM sa tendencijom rasta – istakao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Iz Udruženja građana “Bjelava” iz Foče, koje se bori za spas rijeke Bjelave čije korito devastira koncesionar „Srbinjeputevi“ d.o.o kažu da nisu znali da će se graditi MHE na njihovoj rijeci, a kada su saznali i vidjeli uništavanje rijeke na kojoj su odrasli organizovali su se i ustali protiv ovog štetnog projekta.

Foto: Centar za životnu sredinu
Foto: Centar za životnu sredinu

– Ponadali smo se da će proglasiti moratorijum na MHE, ali očigledno je to bilo previše za očekivati od naših zastupnika. Mi ćemo naše rijeke i dalje da branimo dok god ne dobijemo adekvatnu reakciju nadležnih organa i donosilaca odluka u RS koji će podržati svoj narod, a ne pojedince koji se bogate na naš račun – istakli su iz Udruženja građanja “Bjelava”.

U Centru za životnu sredinu kažu da su pojedini poslanici Narodne skupštine juče jasno pokazali da za zaštitu rijeka ne mare.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Iako su predloženi zaključci u NS RS bili labaviji od onih koji su nedavno usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jasno je da poslanici svoj legitimitet ne zasnivaju na zastupanju javnog, već partijskog interesa. Politička prepucavanja i partijska takmičenja neće pomoći da se zaštite vodni resursi od uništavanja. Centar za životnu sredinu se kroz rad Koalicije za zaštitu rijeka BiH zalaže za hitno ukidanje podsticaja za MHE te uvođenje moratorijuma na njihovu izgradnju. Apelujemo na narodne poslanike da samostalno pokrenu diskusiju i dođu do konsenzusa sa ciljem da se zaustavi dalja gradnja MHE i destrukcija najvećeg javnog interesa i prirodnog dobra svih građana – poručuju iz Centra za životnu sredinu.