Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAŽENI NA TRŽIŠTU RADA Škola u Mostaru nudi STIPENDIJE svim učenicima koji upišu OVE ZANATE 

Regioni
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Upisi u srednje škole u Hercegovačko-neretvanski kanton počinju 24. juna, zbog čega su mali maturanti na mukama kako da izaberu željeno zanimanje.

Ovogodišnjim završenim osnovcima u HNK prilikom upisa u predstojeću školsku 2019./2020. godinu biće ponuđene stipendije ukoliko se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja.

Prema potrebama privrede, u JU Srednja građevinska škola uvedena su tri zanimanja trećeg stepena složenosti, i to: keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina.

U dogovoru s građevinskim kompanijama od septembra ove godine nude stipendiju od 200 KM mjesečno tokom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih deficitarnih zanimanja.

– Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijelom regionu preko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta, međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage. Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata. Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede – navodi se u saopštenju ove škole.

Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Gradiškom, a u saradnji s njemačkom organizacijom ”Giz”, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definisati prava i obaveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja. JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO