Hronika

TRAŽI GA INTERPOL, A SUD ODBIO DA ODREDI PRITVOR Prijedorčanin osumnjičen za ubistvo i razbojništvo u Hrvatskoj

Sud BiH odbio je da odredi privremeni pritvor Marku Momiću iz Prijedora, koji je 30. novembra uhapšen po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb raspisanoj zbog teškog ubistva i razbojništva.

TRAŽI GA INTERPOL, A SUD ODBIO DA ODREDI PRITVOR Prijedorčanin osumnjičen za ubistvo i razbojništvo u Hrvatskoj
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U sudu i policiji nemaju podatke za koji konkretan zločin je Momić osumnjičen. Poznato je samo da se radi o teškom ubistvu iz koristoljublja za koje je u Hrvatskoj zaprijećena kazna od najmanje deset godina ili dugotrajni zatvor.

Ipak Sud BiH je Momiću odredio mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta. Privremeno su mu oduzete putni dokumenti, zabranjen prelazak granice s ličnom kartom, dok će se tri puta sedmično morati javljati nadležnom organu, prenosi Avaz.

– Potjernica je raspisana u cilju vođenja krivičnog postupka pred pravosuđem Hrvatske zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo i razbojništvo. Sud BiH odbio je zahtjev Hrvatske za privremeno pritvaranje osumnjičenog, ali su mu određene mjere zabrane – navode u Sudu BiH.

Pojašnjavaju da zabrane mogu trajati do okončanja ekstradiocinog postupka ili drugačije odluke suda. Kontrola će se vršiti svaka dva mjeseca.

– Osumnjičeni je upozoren da mu se pritvor može odrediti ukoliko ne bude poštovao izrečene mjere zabrane – kažu u Sudu BiH.

Podsjetimo, u septembru je po potjernici Interpola Zagreb u Prijedoru uhapšen Branko Brajković zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu i pljački Josipa Horvata (61) u Selniku kod Ludbrega u Hrvatskoj u novembru 2019. godine. Razbojnici su od njega ukrali 600.000 kuna (oko 156.000 KM) i brutalno ga pretukli usljed čega je podlegao tri mjeseca kasnije. Brajkoviću je Sud BiH odredio privremeni pritvor.

Optuženog Marka Momića na sudu je zastupao advokat Fadil Abaz koji kaže da detalji predmeta iz potjernice nisu vidljivi.

– Moj klijent se sam javio policiji i on negira da je na bilo koji način umješan u ta krivična djela – rekao je Abaz.