Politika

TRAŽI IZMJENE ZAKONA Šešić: Mnogi borci su na rubu egzistencije

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je danas u Banjaluci da što prije treba izmijeniti Zakon o borcima Srpske tako da, između ostalog, sa 10 KM bude vrednovan svaki njihov mjesec proveden u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

TRAŽI IZMJENE ZAKONA Šešić: Mnogi borci su na rubu egzistencije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I na takav način treba pokušati pomoći demobilisanim borcima jer se dobar dio njih nalazi na rubu egzistencije, a odbranili su Srpsku – rekao je Šešić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je najavio da će u narednom periodu razgovarati sa resornim ministrom i rukovodstvom Boračke organizacije Srpske i pitati ih šta će uraditi u vezi sa problemima boračkog dodatka i ljudima koji imaju posttraumatski stresni poremećaj.

Šešić je rekao da su mnogi borci nezadovoljni komunikacijom i tretmanom lokalnih boračkih organizacija kada je riječ o problemima sa kojima se susreću i ostvarivanjem svojih prava.

Pročitajte još

On je najavio da će dati svoju verziju izmjena Zakona o borcima, ali da je jako bitno da se to uradi u saradnji sa institucijama Srpske kako bi se sačinio što kvalitetniji akt.

– Borci, između ostalog, traže novu kategorizaciju boraca i da se ispita svačiji ratni staž. A borački dodatak je polazna osnova da se u startu pomogne borcima, posebno onima koji su u to vrijeme bili mladi. Ovo nije stvar politike i politikantstva, već da se pomogne borcima – rekao je Šešić.

Kada je riječ o najnovijim apelacijama Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Ustavnom sudu BiH, među kojima je i ona na Zakon o šumama Srpske, Šešić je rekao da je posljednjih godina bilo mnoštvo takvih, neosnovanih apelacija.

– Čini mi se da se zloupotrebljava Vijeće naroda i da se vitalni nacionalni interes Bošnjaka pokreće za sve i svašta. Time se otežava rad i osporavaju institucije Republike Srpske i sama Srpska u želji da se to prenese na nivo BiH. Time se moramo stručno pozabaviti i postići opšti konsenzus. Biće teško ukinuti Vijeće naroda, ali ako to ne može, dajte da se to što bolje definiše da ne bi bilo pomenutih zloupotreba – rekao je Šešić.

Prihvati notifikacije