Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAŽIĆE OSVETU ISIS će iskoristiti smrt svog vođe da ponovo okupi sljedbenike

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Islamska država (ISIS) će vjerovatno iskoristiti smrt njenog lidera Abu Bakra al Bagdadija da ponovo okupi svoje sljedbenike u ime osvete, ali čini se da su dani njihovih žestokih borbi do posljednjeg daha ipak prošli, ocjenjuje britanski BBC.

Vođa ISIS u Siriji Abu Ajman al Iraki ostao je sam sa šest boraca u svojoj posljednjoj bitki, a ISIS ga je ostavila na milost kurdskih snaga koje su ga ubile, navodi BBC, podsjećajući da na vrhuncu moći ISIS njihovi vrhovni zapovjednici nisu bili na prvim linijama fronta.

Budućnost ISIS više zavisi od situacije u Siriji nego od Bagdadijevog nasljednika, ocjenjuje britanski javni servis.

Situacija na sjeveroistoku Sirije potvrđuje da, iako međunarodna koalicija protiv ISIS smatra smrt Bagdadija simboličnom pobjedom, lokalne tenzije predstavljaju glavno gorivo za moguće uskrsnuće ISIS, ali je prisutnost koalicionih snaga ono što obeshrabruje njihovo ponovno jačanje.

Ipak, na nestabilnom istoku Sirije veliki broj zatvorenih pripadnika ISIS može da se ponovo organizuje, prenosi portal Indeks.

Kampovi u kojima su ti pripadnici ISIS zatvoreni mnogo su veći nego njihova američka verzija na jugu Iraka, gde je Bagdadi tokom devet mjeseci zarobljeništva 2004. godine stvarao kontakte i razvijao mrežu koja ga je na kraju dovela do funkcije vođe samoprozvanog kalifata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO