Politika

Tražiće podršku za prijedlog rezolucije o Srebrenici: Ova zemlja će jedina imati uvodnu riječ na sjednici Generalne skupštine UN

Delegacija Srbije u Njujorku predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem dobila je informaciju da će Njemačka jedina imati uvodnu riječ na sjednici Generalne skupštine UN u četvrtak i tražiti podršku za prijedlog rezolucije o Srebrenici.

generalna skupstina un
FOTO: SPENCER PLATT/POOL/EPA

Prema saznanjima Tanjuga, stalna predstavnica Njemačke u UN Antje Leendertse bila je najaktivnija u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje “boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda”.

– I upravo će ona i predstaviti Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a poslije toga se očekuje odgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – rečeno je Tanjugu.

Vučić boravi u Njujorku, gdje će 23. maja prisustvovati sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije o Srebrenici.

U delegaciji sa predsjednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pročitajte još

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtjeva konsenzus.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu