Politika

"Tražićemo 6 do 12 mjeseci da sve pripremimo" Vučević otkrio kada će biti donesena odluka o uvođenju OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da pitanje ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji nije vezano za Kosovo i Metohiju, već za odbranu i zaštitu države.

Miloš Vučević
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RINGIER

Što se tiče pitanja vojnog roka, ono uopšte nije vezano za pitanje KiM ili nije direktno vezano za pitanje KiM. Nije se neko odlučio da ide u rat, pa mu sada treba dodatna vojska. Mi moramo da razumijemo šta je ono što nas čeka u budućem vremenu i činjenicu da mi svake godine gubimo 60 hiljada ljudi koji su bili u rezervnom sastavu Vojske Srbije zato što ispunjavaju godine života kada izlaze iz evidencije, dešavaju se smrtni slučajevi, sve ono što život donosi, a dobijamo 1.500 novih vojnika koji se javljaju na dobrovoljnom služenju vojnog roka – rekao je Vučević.

Kako je ocijenio Vučević, takva situcija ne može da se izdrži i dodao je da, “kada pričamo o vojsci, ne govorimo samo o ratovima, već prije svega o odbrani i zaštiti države”.

– Da nas niko ne maltretira, ne ponižava, da nam ne oduzimaju nešto novo. I da nam ne spremaju neke nove smicalice. Da li je onda sigurno da će Srbija ponovno uvesti vojni rok? Ja se nadam da hoće. Ja živim za to, borim se politički, navijam u smislu promocije i objašnjavanja – istakao je Vučević.

Ministar odbrane je rekao da očekuje da će konačna odluka o tome biti donesena do kraja ove godine, zato što treba sačekati, kako kaže, konstituisanje i Narodne skupštine i nove vlade.

Prema njegovim riječima, do 1. maja se očekuje potpuna formulacija, odnosno prijedlog koji će ići predsjedniku i njegovom vojnom kabinetu.

– Mi treba, kao Ministarstvo odbrane, da dobijemo jedan period da pripremimo sve, regrutacione centre, zdravstvene ustanove, da te mladiće pregledamo, da se zdravstveni pregledi izvrše. Koliko za to treba vremena? Mi ćemo sigurno tražiti od šest do 12 mjeseci da pripremimo sve ono što je neophodno da bi mlada vojska, kada dođe, ako takva bude odluka, imala najbolje moguće uslove – izjavio je on.

Pročitajte još

Vučević je dodao da moramo da razumijemo okolnosti koje nas okružuju i da moramo da čuvamo državu.

Kako kaže, “možemo da se pravimo da se ništa ne dešava i da nema nikakve opasnosti za Srbiju, ali to ko bude govorio i promovisao, obmanjivaće javnost”.

– Taj koncept sa tom pričom o potpunoj profesionalizaciji nije uspio gotovo nigdje. On i ne može da uspije gotovo nigdje. I svi imaju, šta god vam rekli, manjak profesionalnog sastava vojske. Počevši od najjače vojne sile, pa do svake države koja ima taj koncept. Nije moguće platama sve to regulisati i nekim materijalnim prinadležnostima, zato što možete da uvijek ugrozite balans u odnosu na druge sektore. Morate morati voditi računa i o prosvjeti, zdravstvu, kulturi, socijalnoj zaštiti – rekao je Vučević.

Ministar je ocijenio i da smatra da je uvođenje obaveznog vojnog roka dobro za zdravlje nacije, jer će se mladići koji prođu obuku osjećati korisnije i zadovoljnije, a njihove porodice biti ponosnije.

Takođe, kako je naveo, time se sprema i država da reaguje na različite situacije, poput elementarnih nepogoda.

– Mi svi očekujemo iz toplih stanova da se neka sila pojavi koja će to da riješi. Sjetimo se 2014. godine i poplava i koliko je vojska tada učinila. Poplave, klizišta, snijeg, različite situacije. I onda očekujemo da se vojska i policija pojave sa dovoljnim brojem ljudi, sa dovoljnom mehanizacijom i da to sve riješe. I svi komentarišemo da li je to dobro organizovano, da li se pravovremeno reagovalo, da li je to trebalo bolje, brže, jače, snažnije. A niko se ne pita ko je taj koji nosi tu uniformu. Ko je taj koji treba da leti ili vozi ili otkopava ili riješava ili prenosi ili zaštiti. Pa to je ista vojska o kojoj pričam – rekao je Vučević, piše Blic.

Prema njegovim riječima, “kada god smo pokušali da vojsku otuđimo od naroda, to je rezultiralo krahom i neuspjehom”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije