Politika

"TRAŽIĆEMO DA SE U NAZIV UNESU BOŠNJACI I HRVATI" Bakir Izetbegović objasnio zašto mu SMETA IME Republike Srpske

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje imena Republike Srpske vjerovatno podnijeti bošnjački predstavnici u Narodnoj skupštini Srpske u roku od pola godine.

"TRAŽIĆEMO DA SE U NAZIV UNESU BOŠNJACI I HRVATI" Bakir Izetbegović objasnio zašto mu SMETA IME Republike Srpske
FOTO: DIMITRIJE GOLL/TANJUG

Daćemo izvjestan rok, daćemo šansu da se poprave odnosi prema BiH, njenom Ustavu, integritetu, prema Zakonu o odbrani BiH, prema strategijama koje smo usvojili, prema povratnicima u RS. Tempiraćemo to u sljedećih pola godine. Ako se oni promijene, i mi ćemo se promijeniti – rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On tvrdi da SDA ne zahtijeva ukidanje naziva Srpska “jer je u ovoj zemlji sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko, jer pripada i ostalima”.

– Cilj je da se to potcrta. Mi ćemo tražiti da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati. Ne samo u naziv, u sve što čini taj entitet. Zašto ova inicijativa? Zato što je nedvosmisleno da su Bošnjaci i Hrvati građani 4. i 5. reda u RS. Nad njima se vlada u RS, nemaju u institucijama ono što im pripada po zakonu. Njihove predstavnike doziraju, određuju i imenuju srpski predstavnici. Povratnici se nazivaju okupatorima Drine, vjerski službenici navodno arlauču sa džamija, RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. Za to služi i naziv RS. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom jeziku ne znači ništa Republika Srpska – poručio je Izetbegović.

Govoreći o momentu podnošenja inicijative, Izetbegović je rekao da se u ovom trenutku intenzivno povezuju Srpska i Kosovo u kontekstu rješavanja statusa Republike Srpske.

– Napada se na simbole BiH, to što radi Dodik je kao da ne želi da imenujemo mandatara za Savjet ministara, kao da želi permanentnu temperaturu i krizu u BiH. To ime RS služi tome svemu. Ne mogu se tako ponašati. Zasad nema pravih rezultata u borbi protiv toga i moramo intenzivirati napore. Padom “aprilskog paketa” probosanske snage su u defanzivi, a Dodik je u ofanzivi, posebno u posljednja tri mjeseca. Dok god ćute snage BiH i bave se sobom, stižu agresivne izjave od srpskih lidera u BiH i Beogradu. Taj se trend neće promijeniti. RS je bazirana na kostima ubijenih, sve je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je jer smo željeli mir, ali nismo da to bude entitet u kome će se nastaviti ponižavanje drugih naroda – rekao je Izetbegović.

Pročitajte još

Komentarišući oštre reakcije iz Srpske, on je upitao zašto je problem pred Ustavni sudom BiH provjeriti da li je SDA u pravu.

– Možda nismo. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje da će doći do otcjepljenja su antidejtonske aktivnosti i vrijeme je da mi tu stvar počistimo. Da stanemo na loptu i kažemo da li vi stvarno mislite da se možete tako ponašati u BiH, poslije svega što je urađeno prije 26 godina. Ima crvena linija – zaprijetio je lider SDA.

Govoreći o zahtjevu Rusije za sazivanje vanredne sjednice PIK zbog inicijative SDA, Izetbegović je poručio: “Ako je Rusija prijatelj Srba, trebalo bi da pomogne tim ljudima da naprave normalan entitet, da Bošnjaci, Hrvati i svi osjete da je to i njihov entitet. Šta je problem da u naziv RS uđu i drugi, ili da se nađe neutralan naziv koji je svima prihvatljiv”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu