Politika

“TRAŽIMO RAVNOPRAVNU POZICIJU SA DRUGIM VJERSKIM ZAJEDNICAMA” Sastali se mitropolit Amfilohije i Mladen Ivanić

Bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, sastao se danas u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa Njegovim visokim preosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, kojem je prenio svoja iskustva u vezi sa definisanjem položaja Srpske pravoslavne crkve u BiH.

“TRAŽIMO RAVNOPRAVNU POZICIJU SA DRUGIM VJERSKIM ZAJEDNICAMA” Sastali se mitropolit Amfilohije i Mladen Ivanić
FOTO: PDP

Kada je potpisivan sporazum Bosne i Hercegovine sa Rimokatoličkom crkvom (Vatikanom), insistirao sam da se isti sporazum potpiše i sa Srpskom pravoslavnom crkvom u cilju definisanja njenog trajnog statusa – rekao je Ivanić.

Sagovornicu su saglasni da je upravo to što Srpska pravoslavna crkva traži i u Crnoj Gori – ravnopravna pozicija sa drugim vjerskim zajednicama, te da su iskustva koja je Ivanić prenio mogu biti dobar primjer kako je država regulisala pitanje statusa crkve.

– Za nas je ovo vrlo značajno iskustvo. Ukoliko je i Evropa podržala ovakvo rješenje u BiH, nema razloga da ne bude podržano i u Crnoj Gori – istakao je mitropolit Amfilohije.

Ivanić je naglasio da mu je čast i zadovoljstvo zbog upriličenog susreta i da se od mitropolita crnogorsko-primorskog uvijek mogu čuti poruke mudrosti, mira i sabornosti.