Društvo

Treba još tri puta toliko: U Srpsku stiglo 50 doza seruma protiv zmijskog ujeda

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je isporučio 50 doza seruma protiv zmijskog ujeda Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, potvrđeno je za Srpskainfo iz IZJZ.

Treba još tri puta toliko: U Srpsku stiglo 50 doza seruma protiv zmijskog ujeda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U ovoj instituciji kažu da su napravili plan raspodjele seruma i započeli distribuciju u zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Direktor Instituta Branislav Zeljković precizirao je nedavno će količina od 50 doza biti dovoljna za hitne slučajeve.

Pročitajte još

– Doze ćemo rasporediti tako da svaki Dom zdravlja ima određene količine – rekao je Zeljković prije 15 dana.

Naglasio je da su stvarne potrebe za Srpsku oko 150 do 200 doza, uz napomenu da će Institut nastojati da nabavi još potrebnih doza seruma.

– Što se tiče nabavke dodatnih doza seruma, Institut je obavijestio Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da je potrebna određena količina seruma, tako da je Vlada Republike Srpske u pregovorima sa Institutom „Torlak“ o nabavci novih doza seruma – precizirali su za Srpskainfo iz IZJZ.

Podsjetimo, u Srpskoj je prošlog mjeseca objelodanjeno da vlada nestašica seruma protiv zmijskog otrova, a one zdravstvene ustanove koje raspolažu sa nešto doza, ne mogu da ih iskoriste, jer im je istekao rok. Serum se koristi u liječenju ugriza otrovnica i daje se u slučajevima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Prihvati notifikacije