Politika

Treba li opoziciji u Srpskoj vođa: Miličević se nameće, ostali bi konsenzusom da izbjegnu KULT LIČNOSTI

Iako to nikad nije zvanično ustvrdio, predsjednik SDS Milan Miličević u javnosti već dugo predstavlja svoju političku partiju i sebe kao neformalne vođe opozicije u Republici Srpskoj.

pres konferencija opozicije u Srpskoj
FOTO: SDS

Da SDS, kao trenutno najveća opoziciona politička partija u Srpskoj, sebe vidi kao predvodnika opozicije potvrđuje i nedavno saopštenje za javnost predsjednika SDS u kome se on, kao stranački lider, nudi za medijatora u prevazilaženju žestokih svađa i podjela među ostalim opozicionim strankama, PDP, Narodnog fronta i Liste “Za pravdu i red”.

– Kao predsjednik najveće opozicione partije u Republici Srpskoj imam obavezu da cijelu opoziciju odnosno njene predsjednike okupimo, da se dogovaramo i da pokušamo na lokalnim izborima ići zajedno u najvećem broju gradova i opština u Republici Srpskoj. To će biti i priprema za nešto mnogo veće što nas čeka 2026. godine na opštim izborima – rekao je Miličević, dodavši da će on, kao lider najveće opozicione partije, učiniti sve da okupi stranke opozicije za jedan sto.

Pogubna praksa

Može li Miličević, ili bilo ko drugi, da se nametne kao vođa opozicije u Republici Srpskoj pitali smo lidere pojedinih opozicionih stranaka, kao i političke analitičare. Oni smatraju da opozicija u Srpskoj djeluje na “potpuno drugi način” u odnosu na vladajuću koaliciju, te da bi bilo kakav pokušaj stvaranja novog “kulta vođe” bio pogrešan.

– Kult vođe mnogo košta naš narod i našu republiku, jako je loš i stvara katastrofalan ambijent. Prije sam za stvaranje kulta institucija, jakih i otpornih na sve lične, politički i statusno motivisane uticaje – kaže za Srpskainfo predsjednik PDP, Branislav Borenović.

Branislav Borenović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On tvrdi da je na primjeru vladajuće strukture jasno koliko je takva praksa pogubna za Republiku Srpsku, u kojoj, prema njegovim riječima, vlada jednoumlje i autokratija, te da je pripadnost vladajućem režimu ispred bilo kakvih kvalifikacija i slobode mišljenja.

– Upravo suprotno, mislim da nam treba više međusobnog razumijevanja, poštovanja, spremnosti da čujemo i drugačije s ciljem brušenja stavova u kojima svako od nas, a što nas je više to bolje, utiče na najbolje moguće rješenje koje nije rezultat zaslijepljenosti jednog vođe. Znam da je ovaj put koji zagovaram teži i zahtjevniji, ali mislim da je jedino moguć ako hoćemo naprijed. Negativan primjer SNSD i njihovog vođe je najbolji primjer kako ne treba – tvrdi Borenović.

Krdo i vođa

Lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, takođe smatra da opoziciji ne treba vođa, kakvog, prema njegovim riječima, ima vladajuća struktura u Republici Srpskoj.

nebojša vukanović poslanik liste za pravdu i red u narodnoj skupštini rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Vladajuća koalicija djeluje po principu krda i vođe, gdje imate jednu osobu koja o svemu odlučuje dok su ostali slijepi poslušnici. Odnosi u opoziciji su potpuno drugačiji. Razlikujemo se po nekim pitanjima ali u većini stvari imamo konsenzus. Mislim da Republici Srpskoj uopšte ne treba nekakav vođa koji će da odlučuje o svemu, već su joj potrebne jake institucije. To je i suština našeg programa – da radimo na profesionalizaciji i depolitizaciji institucija. To treba pokazati i kroz opoziciono djelovanje – kaže Vukanović za Srpskainfo.

Pročitajte još

Dodaje da on svojim povjerenicima unutar Liste “Za pravdu i red” daje veliku slobodu kada se kreiraju izborne liste, te da ima principe kojih se treba držati.

– Što se tiče opozicije, postoje tri stranke koje imaju svoje klubove poslanika, SDS, PDP i Lista “Za pravdu i red”. Naravno da je SDS najveći i to treba poštovati. Trudimo se da imamo korektne odnose, ali ta vrsta vođe, kako to funkcioniše u režimu gdje Milorad Dodik samostalno donosi odluke, a tu postoje i nekakve satelitske partije koje su samo dekor i koje ga slijepo slušaju, mislim da je pogubno za Republiku Srpsku. Treba da postoje pluralizam i različita mišljenja, ali i da postoji konsenzus o suštinskim pitanjima – smatra Vukanović.

Izgradnja platforme

Politički analitičar Vojislav Savić ocjenjuje da glavni problem opozicije u Republici Srpskoj nije nedostatak jasnog vođe, nego, kako kaže, nedostatak plana, cilja i strategije djelovanja.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Pred svake izbore pokušava se preko noći napraviti referendumska atmosfera, sa nedovoljno definisanim unutrašnjim odnosima, pa se to nakon svakog poraza brzo i pokazalo u stranačkim raskolima i ličnim animozitetima, koji su danas možda i najočigledniji – kaže Savić za Srpskainfo. 

S druge strane, kako navodi, opozicionari nemaju dovoljno jasno definisanu političku platformu, odnosno nemaju ništa što se ne tiče Milorada Dodika i oponiranja prema njemu.

– Zato pred svaku sjednicu, svaki politički potres, mi moramo gatati da li će opozicija glasati, da li će se pojaviti na sjednici, da li će i kako će se ponašati prema vetu srpskog člana Predsjedništva BiH. Opozicija mora biti vokalnija u artikulaciji svojih političkih ciljeva – ako ih uopšte i imaju konkretizovane – i to je početak izgradnje platforme, a tek onda na osnovu toga treba da se izrodi lider, bio to Miličević ili neko drugi. Mislim da moraju biti jasniji u komunikaciji svojih stavova po nacionalnim pitanjima, a ne gledati šta će reći Dodik pa onda ići na kontru njemu ili bilo kome drugom. Izbor Miličevića kao neformalnog lidera opozicije neće zakrpiti sve rupe i promaju koja duva u tim redovima – ocjenjuje Savić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu