Politika

Treba li predsjedniku Srpske VIŠE NOVCA OD VLADE: Dodiku veći budžet od svih šefova država u regionu

Narodna skupština Republike Srpske je u srijedu usvojila budžet RS za narednu godinu, a najviše pažnje javnosti privukla je informacija da će budžet budućeg predsjednika Republike, Milorada Dodika, biti veći za čak 45 miliona KM u odnosu na onaj koji je imala Željka Cvijanović.

Treba li predsjedniku Srpske VIŠE NOVCA OD VLADE: Dodiku veći budžet od svih šefova država u regionu
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Budžet Milorada Dodika za narednu godinu iznosiće 56,5 miliona maraka, dok je budžet kojim je raspolagala Cvijanovićeva iznosio 10,8 miliona KM.

zeljka cvijanovic
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Osim što će biti pet puta veći od budžeta koji je imala Cvijanovićeva, Dodikov kabinet će naredne godine raspolagati sa više novca i od parlamenta Srpske, ali i Vlade RS i njenih 12 ministarstava!

Naime, budžet NSRS iznosi oko 12 miliona KM, a Vlade Srpske oko 22 miliona marka.

Vučića “šije” 17 puta

Budžet budućeg predsjednika Srpske već je izazvao buru negativnih reakcija u javnosti, koja je dodatno ogorčena činjenicom da će Dodik na raspolaganju imati više novca nego svi predsjednici država u regionu, ali i više od Predsjedništva BiH.

Ukupan budžet Predsjedništva BiH za ovu godinu iznosio je tako oko 9,6 miliona maraka, dok je budžet predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, skromnih 3,3 miliona KM, što je čak 17 puta manje od Dodikovog!

FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Budžet predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, iznosi 10,6 milion KM ili pet puta manje od Dodikovog, budžet predsjednika Crne Gore, Mile Đukanovića, oko 2,7 miliona KM, dok budžet predsjednika Slovenije, Boruta Pahora, iznosi 6,9 miliona KM.

Pročitajte još

Treba li predsjedniku Srpske toliki budžet u vrijeme kada se dug Republike Srpske popeo na vrtoglavih 922,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od čak 472,1 miliona KM, u odnosu na sredstva planirana drugim Rebalansom budžeta za 2022. godinu?

Bahatost

Ekonomska analitičarka i nekadašnja ministarka finansija RS, Svetlana Cenić, ističe da ovakav budžet za predsjednika Republike Srpske predstavlja bahatost, jer nijedan predsjednik nikada nije imao toliki budžet.

Ona ističe da je funkcija predsjednika protokolarna i da je potpuno suludo da ima veći budžet čak i od Vlade Srpske.

– Dug Srpske koji dolazi na naplatu iznosi 922,4 miliona KM, a tome treba dodati i činjenicu da se Republika Srpska još planira zadužiti, što indirektno, što direktno, nekih 1,9 milijardi maraka. Kada pogledamo sav taj dug, onda možemo da zaključimo da povećanje budžeta za predsjednika ne da je drsko, nego je bezobrazno – ističe Cenićeva za Srpskainfo.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Dodaje da se na ovaj način šalje poruka građanima da ih njihova budućnost ne zanima.

Cenićeva kaže da će budući predsjednik novac vjerovatno trošiti za zadobijanje simpatija građana tako što će “dijeliti šakom i kapom tamo gdje procijeni da treba dati”.

– To će biti ono “miš bijeli sreću dijeli”. To je tipična populistička politika, a ne razmišlja se o tome ko će to otplaćivati i kad će otplaćivati, kao i koja je korist od svega toga. Funkcija predsjednika Srpske jeste protokolarna, ali je očito da će se Dodik, sudeći po budžetu kojim raspolaže, ponašati kao premijer, predsjednik skupštine, ministar i slično – ističe Cenićeva.

Rashodi

Najznačajniji rast u budžetu predsjednika Srpske za narednu godinu odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga, koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Predsjednik Republike je umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva sada dobio čak 20 miliona KM, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno čak 30 miliona, umjesto ovogodišnjih 956.500 KM!

Prihvati notifikacije