Politika

Trebaju li OLAKŠICE ZA SAUDIJSKE TURISTE: Turkovićeva ponovo nadglasana od ministara iz HDZ BiH

Državljanima Saudijske Arabije i dalje će trebati viza da bi ušli u BiH, čime je odbačen prijedlog ministarske spoljnih poslova Bisere Turković da se privremeno ukinu vize za građane te države kako bi se “poboljšao turizam”.

Trebaju li OLAKŠICE ZA SAUDIJSKE TURISTE: Turkovićeva ponovo nadglasana od ministara iz HDZ BiH
FOTO: MIP BIH

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Savjeta ministara na čijem je dnevnom redu bio i prijedlog Turkovićeve o privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije koji dolaze u BiH, ponovo su protiv ove odluke glasali ministri iz HDZ BiH, kao i prošli put.

Ministri iz HDZ prošli put su kao razlog naveli taj što bi se time izgubilo blizu milion maraka prihoda koji se godišnje naplate od izdavanja viza.

EU

Takođe, kako je rekao ministar pravde Josip Grubeša, još jedan od razloga je i taj što je Evropska unija poslala pismo u kojem je zabrinuta zbog eventualnog ukidanja viza Saudijcima. On navodi da je u pismu istaknuto i to da bi time BiH odstupila od vizne politike Unije.

S druge strane, Turkovićeva je stava da bi se ukidanjem viza privukao još veći broj saudijskih turista, koji su do sada trošili dosta novca u BiH.

Treba napomenuti da je građanima BiH potrebna viza za ulazak u Saudijsku Arabiju, čak i s diplomatskim pasošem, dok istovremeno Saudijcima sa službenim i diplomatskim pasošima to isto ne treba da bi ušli u BiH.

Pročitajte još

I dok Turkovićeva ukidanje viza pravda turizmom, mnogi analitičari upozoravaju da je to mač s dvije oštrice. Ističu da bi ukidanjem viza za treće zemlje BiH narušila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i time rizikovala promjenu režima ulaska državljana BiH u Evropsku uniju.

Rizik

Koliko bi ukidanje viza uopšte doprinijelo povećanom broju turista iz te zemlje, a koliko bi štete nanijelo BiH?

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ističe da bi to predstavljalo i bezbjednosni rizik, što je, kako tvrdi, stav i EU. Dodaje da se ta zemlja često dovodi u vezu sa islamskim terorizmom, te podsjeća da čak 15 od 19 učesnika napada u SAD 11. septembra 2001. godine potiče upravo iz Saudijske Arabije.

– Mislim da to nema veze s turizmom već da je riječ o politikanstvu i jačanje vehabijske infrastrukture u BiH. Poznato je da SDA, čiji je Turkovićeva kadar, gaji izuzetno bliske veze sa Saudijskom Arabijom još od rata u BiH. Zašto bi bogatim Saudijcima bila prepreka viza da uđu u BiH, kada oni mnogo više putuju u daleko razvijenije i bogatije zemlje od BiH, iako im za put u te zemlje, takođe, treba viza. Viza im, međutim, ne predstavlja nikakvu prepreku – kaže Galijašević.

Migranti

Navodi da ga priča o saudijskom turizmu podsjeća na praksu pakistanskog i avganistanskog turizma, kojeg imamo danas u BiH u vidu migranata kojih ne možemo da se riješimo.

Galijašević podsjeća da su mnogi humanitarni ogranci Saudijske Arabije koji su ostali u BiH, nakon rata, protjerani iz ove zemlje na zahtijev SAD, nakon terorističkog napada na tu državu.

– Saudijska Arabija je tokom rata ostvarivala veliki uticaj na vehabijske strukture i praktično je bila glavni organizator vehabijskih kampova i uopšte vehabijskog učenja. Turkovićeva ustvari želi povratak Saudijske Arabije u BiH i uticaj koji je ranije imala ovdje, a ne neke olakšice za turiste. Ne razmišlja ona o turizmu – zaključio je Galijašević.

Prihvati notifikacije