Gradovi

"Trebinje ima VELIKU RAZVOJNU ŠANSU" Cvijanovićeva poručila da su poljoprivreda i turizam perspektiva ovog dijela Srpske

Trebinje ima ogromnu razvojnu šansu,  to je grad otvoren za turizam, ali i druge razvojne projekte,  poručila je danas predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

"Trebinje ima VELIKU RAZVOJNU ŠANSU" Cvijanovićeva poručila da su poljoprivreda i turizam perspektiva ovog dijela Srpske
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Ona je nakon posjete pripremnoj nastavi koju je gradska uprava organizaovala za svršene srednjoškolce u Trebinju  koji žele da upišu fakultete,  istakla da je to stimulativan primjer i za druge lokalne zajednice i trebao bi da bude trajni program koji  će se provoditi u cijeloj Republici Srpskoj. 

– Trebinjska gradska uprava je vodila računa o učenicima koji žele studirati, prosvjetnim radnicima koji vode pripremnu nastavu i roditeljima kojima je rasterećen  kućni budžet jer ne plaćaju pripreme za fakultet.  Uspjeli su napraviti lanac projekata, pripremiti svršene srednjoškolce da upišu fakultete, kroz školovanje im omogućiti stipendiju, kad završe  obezbjediti novac za pripravnićki staž ili novac za samozapošljavanje –  istakla predsjednica Srpske Željka Cvijanović nakon današnje posjete Trebinju.

Pročitajte još

Ona je dodala da je sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem razgovarala i o otvaranju poljoprivrenog fakulteta u Trebinju, kao prijeko potrebnoj visokoškolskoj ustanovi  i obavezi koja još nije realizovana.

– Na području Trebinja udvostručen je broj poljoprivrednih gazdinstava, što znači da je poljoprivreda perspektiva ovog dijela Srpske, kao i turizam. Trebamo omogućiti da nam se djeca školuju ovdje, što će biti stimalans za mlade ljude – istakla je Cvijanovićeva.

  Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je podsjetio da je Trebinje prva lokalna zajednica koja je pokrenula pripremnu nastavu za svršene srednjoškolce koji žele da upišu fakultet.

– Sa našim profesorima pripremamo više od 50 svršenih srednjoškolaca. Nadamo se da će svi upisati fakultete i vratiti se u RS i Trebinje.  Grad Trebinje će objaviti i novi javni poziv za pripravnike u javnom i privatnom sektoru i obezbjediti novac za sve koji su zainteresovani.  I ove godine ćemo imati  javni poziv za sve one koji žele da se samozaposle, a  kojima će iz gradskog budžeta biti obezbjeđeno do 15 hiljada KM bespovratnog novca, kako bi ljudi radili i stvarali u Trebinju – najavio  je Ćurić.

Prihvati notifikacije