Društvo

TREĆINA TESTIRANIH POZITIVNA Još 301 slučaj virusa korona potvrđen u FBiH

U protekla 24 časa u Federaciji BiH testirana su 974 uzorka, od kojih je 301 pozitivan na novi virus korona, odnosno SARS-CoV-2.

TREĆINA TESTIRANIH POZITIVNA Još 301 slučaj virusa korona potvrđen u FBiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, saopštio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U Federaciji BiH do sada je testiran 89.551 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.517 osoba.

– Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 3.782 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3.557 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 – navode iz Zavoda.

Od 178 do sada potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 114 osoba je muškog i 64 ženskog pola.

U posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, a preminule su žene iz Tuzle, Lukavca, Kalesije i Sarajeva, te muškarac iz Sarajeva.

Takođe, Zavodu je u posljednja 24 sata prijavljeno još pet smrtnih slučajeva, a radi se o pacijentima iz Mostara, Visokog, Žepča, Gračanice i Zenice, koji su preminuli u periodu 30. jula do 2. avgusta.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju stanovništvu na području Federacije BiH da, zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.