Politika

„TRGOVSKA GORA VAŽNIJA OD POLOŽAJA HRVATA U BIH“ Borenović o Dodikovoj posjeti Zagrebu

Iz poruka nakon jučerašnje posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu stiče se utisak da ta posjeta, osim neobaveznog razgovora, nije imala previše svrhe i rezultata, smatra lider PDP Branislav Borenović

„TRGOVSKA GORA VAŽNIJA OD POLOŽAJA HRVATA U BIH“ Borenović o Dodikovoj posjeti Zagrebu
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Iako smo tražili da se iskoristi prilika da Dodik sa svoje pozicije delegira pitanje izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, kao i pitanje kategorizacije graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj, očigledno da su te izuzetno bitne teme izbjegnute, saopštio je Borenović.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno da bilo koji srpski zvaničnih ne iskoristi priliku da traži rješenje pitanja koje ugrožava veliki broj stanovnika njegove zemlje.

-Trgovskoj Gori, mjestu gdje Hrvatska planira da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad, najbliže naseljeno mjesto nije neko u njihovoj državi, nego naš Novi Grad, iz čijeg centra se može vidjeti to buduće odlagalište. Zdravlje i životi 250.000 stanovnika u pograničnom području su najdirektnije ugroženi. Prosto je nevjerovatno da funkcioner iz Republike Srpske to ne stavi kao prvo i najvažnije pitanje sastanka sa državnim vrhom Hrvatske, a govori o konstitutivnosti i položaju Hrvata u BiH – ističe Borenović.

Pročitajte još

Borenović zaključuje da bi umjesto bavljenjem položajem Hrvata u BiH, bilo dobro i da se Dodik bavio položajem Srba u Hrvatskoj. Podsjeća da je PDP prije godinu dana predložio formiranje posebnog radnog tijela NSRS koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj, ali da po tom pitanju do danas ništa nije urađeno.

Prihvati notifikacije