Hronika

Tri moguća uzroka udesa u Bugarskoj: Dva ukazuju na "ljudski faktor", jedan je potkrijepljen izjavama očevidaca

Uzrok teške saobraćajne nesreće koja se dogodila na auto-putu u Bugarskoj, na 216 kilometara od Sofije, u blizini Stare Zagore, za sada je nepoznat.

Tri moguća uzroka udesa u Bugarskoj: Dva ukazuju na "ljudski faktor", jedan je potkrijepljen izjavama očevidaca
FOTO: ЛИДИЯ ДЕЛИРАДЕВА, FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE

Ono što su bugarski policajci sa sigurnošću utvrdili, vozač autobusa šabačkih registarskih oznaka nije bio pod dejstvom alkohola, niti bilo kakvih psihoaktivnih supstanci, a nezvanično se moglo čuti i da je autobus bio ispravan. Zato, prema prvim informacijama, nadležni u Bugarskoj kao najrealniju opciju uzroka nesreće ističu “ljudski faktor”.

Ipak, tri moguće varijante su u opticaju.

1.Vozač htio da pomogne roditelju

Prva opcija, koju su navodno zagovarali i sami putnici koji su se našli u autobusu, jeste da je vozač u jednom trenutku htio da pomogne roditelju koji nije znao da spusti sjedište.

– Jedan otac je htio da sjedne naprijed s djetetom koje nije moglo da se iskašlje. Vozač je htio da mu spusti sjedište, jer roditelj nije znao kako. Kako se vozač nagnuo da ga spusti, tako je skrenuo s puta – rekla je navodno za bugarsku BTV televiziju putnica.

Ovo je ujedno i jedina verzija koja je potkrepljena kakvom-takvom izjavom.

2.Problematična dionica puta

Druga varijanta koja se stidljivo provlačila kroz prve izvještaje bila je ona da je kolovoz u to vrijeme bio mokar jer je na tom dijelu puta prethodno padala jaka kiša. Takođe, pojedini bugarski mediji su konstatovali da se radi o problematičnoj dionici auto-puta između Stare i Nove Zagore, koja nije kvalitetno urađena, kao i na kojoj ne postoji zaštitna ograda iako se pored puta nalazi prilično dubok jarak u kojem je i završio autobus.

U prilog ovoj mogućnosti ide i odluka ministra unutrašnjih poslova, koja je donijeta dan nakon nesreće, da se pojača kontrola na putevima kako bi se izbjegle “putne traume”.

Pročitajte još

3.Brzina i vrijeme vožnje

Konačno, treća varijanta ostavlja mogućnost da je do nesreće došlo zbog neprilagođene brzine kojom se kretao autobus. Iako pojedini putnici tvrde da “nisu primjetili razliku u odnosu na put u odlasku”, ova opcija dobija na snazi ako se zna da je po bugarskim zakonima zabranjen organizovan prevoz djece u večernjim satima, po mraku.

Jedna od srpskih putnica Ivana Rajčić dala je izjavu za bugarske medije i dotakla se brzine kojom su putovali.

– Da, brzo smo stali, brzo smo stali, nismo se nekako vukli. Nisam primjetila nešto drugačije da smo išli nego kada smo dolazili. Nisam primjetila da smo išli nešto brže nego što drugi idu autoputem – rekla je putnica, prenosi Blic.

Navodno, kako bi stigao na vrijeme do srpsko-bugarske granice, a da ne krši tamošnje propise, vozač je “nagazio po gasu”, što je moglo da predstavlja još jedan mogući uzrok nesreće u kojoj na svu sreću, nije bilo poginulih, ali je jednom odraslom putniku amputirana noga, dok je jedno dijete teže povrijeđeno, ali van životne opasnosti.

Prihvati notifikacije