Društvo

"Tri neriješena slučaja nestanka Srba" Radanović poručuje da su povratnici na Ozren uznemireni i osjećaju nesigurnost

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da je nestanak Jovanke Đurić (89) iz sela Tumare u federalnoj opštini Lukavac, treći slučaj nestanka Srba povratnika u opštinu Lukavac u posljednje tri godine, te da nijedan od njih nije riješen.

"Tri neriješena slučaja nestanka Srba" Radanović poručuje da su povratnici na Ozren uznemireni i osjećaju nesigurnost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Đorđe Radanović

Radanović je rekao da su Srbi povratnici na Ozren uznemireni i da osjećaju nesigurnost nakon Jovankinog nestanka, i podsjetio da je prema Aneksu sedam Dejtonskog sporazuma, FBiH u obavezi da osigura bezbjednost povratnicima.

On je napomenuo da je Đurićeva fizički i umno zdrava osoba koja zbog slabog vida nikada nije odlazila dalje od 300 metara od kuće.

Pročitajte još

– Jovankin štap i naočare ostali su u kući iz koje su nestali telefon, madraci i još nekoliko stvari, i to 30. jula na Ognjenu Mariju kada je slava sela – naveo je Radanović.

Prema njegovim riječima, cijelo selo bilo je kod crkve, a Jovanka je ostala kući.

Radanović je naveo da je Gordana Babić, kćerka nestale starice, dala izjavu MUP Lukavac i da joj je inspektor rekao da, iako zvoni nestali telefon, oni ne mogu da odrede lokaciju.

On je podsjetio da je prije dvije godine nestao Srbin povratnik u naselje Komari, mjesna zajednica Milino Selo, a prošle godine Vaskrsije Tubić iz Donje Brijesnice kod Lukavca.

– Prema Aneksu sedam Dejtonskog sporazuma, FBiH je u obavezi da osigura bezbjednost osobama koje su se vratile i žive na području BiH – naveo je Radanović.

Jovanka Đurić (89) z sela Tumare na Ozrenu nestala je u nedjelju, 30. jula, a potraga za njom je započeta 31. jula.

Član Gorske službe spasavanja Planinarskog saveza Republike Srpske Milomir Vasić izjavio je ranije da se, uz rodbinu i mještane, u potragu uključila i lokalna policija, te gorska služba spasavanja iz Lukavca, Žepča i drugi.

Iz Gorske službe spasavanja Lukavac pozvali su građane da informacije o kretanju nestale dostave na broj 061/957-393 ili na broj policije 122. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije